Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Az ENSZ atom után kutat Szíriában

2008.04.25. 15:06
Az ENSZ is vizsgálódik a szíriai titkos atomerőmű ügyében, amit tavaly ősszel Izrael lebombázott, és amelynek létét az Egyesült Államok majdnem 8 hónappal később ismerte el, bár állítólag már az őszi támadás is Washington jóváhagyásával történt. Az Egyesült Államok szerint Szíria Észak-Koreával szövetkezett, és atomprogramja nem békés célú.

Az ENSZ vizsgálatot indított, miután az Egyesült Államok közölte, Szíria titkos atomerőművet épít Észak-Korea segítségével, írja a BBC. A CIA vezetői azt közölték kongresszusi képviselőkkel, hogy a szíriai reaktor nem békés célokat szolgál.

Szíria tagadta a vádakat, és visszautasította, hogy nukleáris ügyekben kapcsolatot ápolna Észak-Koreával. „Teljesen képtelen állítások” – vélekedett Szami Kijami, Szíria londoni nagykövete. Hozzátette, hogy hozzá vannak szokva a hasonló vádakhoz, mióta az Egyesült Államok lerohanta Irakot.

A reaktort, amihez hasonlót Észak-Koreában már építettek, Izrael tavaly szeptember 6-án lebombázta. Szíria azt állítja, Izrael egy használaton kívüli katonai objektumot támadott, aminek építése még be sem fejeződött. A Washington Post már ősszel arról írt, hogy Izrael egyeztetett az Egyesült Államokkal a támadás előtt, bár a támadás tényét is csak október végén ismerték el hivatalosan, részleteket azonban nem árultak el.

Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) vezetője azt mondta, hogy Washington részletesen tájékoztatta őt az ügyben. „Az ügynökség a kellő komolysággal kezeli az állítást, és kivizsgálja, valóban igaz-e” – fogalmazott. Egyben bírálta az Egyesült Államokat, hogy nem tájékoztatták korábban az ügynökséget, Izraelt pedig azért, hogy a bombázás előtt nem egyeztettek, így a szakértők nem tudták részletesen megvizsgálni a létesítményt.

A CIA csütörtökön mutatott be bizonyítékokat a reaktor építésére és Észak-Korea szerepére. A bizonyítékok között voltak fotók, melyeket állításuk szerint Izraeltől szereztek be, és amelyek a létesítményen belül készültek, látszik rajtuk a reaktormag építésének menete. Bemutattak továbbá olyan képeket is, melyek azt bizonyítják, hogy észak-koreaiak dolgoznak a titkos létesítményben.

Washington szerint a szíriai atomerőmű feltűnően hasonlít az észak-koreai Yongbyonban épült erőműre. Ugyanakkor közölték azt is, hogy a létesítmény még nem kezdte meg működését, és üzemanyag sem volt még hozzá.

Október végén egy független amerikai kutatóintézet (Science and International Security) műholdas felvételeket tett közzé a helyszínről, melyek a bombázás előtti és utáni állapotot mutatták. A képekből kiderült, hogy az építményt az izraeli támadás után ledózerelték.

A Fehérház szerint a fedőakció azt bizonyítja, hogy az erőmű nem békés célokat szolgál. „Szeptemberig Szíria az ország keleti, sivatagos részén titkos nukleáris reaktor épített, ami alkalmas plutónium előállítására” - olvasható a Washingtonban kiadott közleményükben.

Szíria aláírta azt a nemzetközi szerződést, melynek értelmében jogosult békés célú felhasználásra nukleáris üzemanyag dúsítására, azonban tevékenységének ellenőrzéséhez hozzáférést kell biztosítania az IAEA-nak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!