Eleonóra
-1 °C
2 °C

Ellenzéki egységfrontot hirdetett a volt szír alelnök

2006.01.09. 19:57
Egységfrontba hívta a szíriai ellenzéket és lemondásra szólította Aszád elnököt Szíria volt alelnöke. A tavaly kegyvesztetté lett és Párizsba emigrált Hadámot hazaárulással vádolják Szíriában.

Összefogásra szólította a szíriai ellenzéket az ország hazaárulással és korrupcióval vádolt leváltott alelnöke. Abdel Halím Hadám felhívása előbb egy arab honlapon jelent meg, majd hétfőn közölte az an-Nahar libanoni lap is. Haddám szerint a külső (emigrációban élő) ellenzék belső (szíriai) változások előidézésén munkálkodik.

Haddám szerint tárgyalások folynak a szíriai ellenzék különféle csoportjai, áramlatai között egy ellenzéki egységfront megteremtése érdekében. Még nem határoztak el semmilyen akciót, de széles körű konzultációkat folytatnak erről.

Annyi bizonyos, hogy tisztán szíriai akcióról lesz szó, mindenféle külföldi szál nélkül, véli Hadám. Mint mondta, békés és demokratikus úton próbálják előidézni a változást, "az államcsínyek kora letűnt".

A volt alelnök felszólította Bassár el-Aszad szíriai államfőt: mondjon le, adja át a hatalmat egy olyan kormánynak, amely "meg tudja menteni a hazát". Az as-Sark asz-Auszat című arab lap a múlt héten úgy idézte Hadámot, hogy népfelkelést igyekszik szervezni Aszad elnök uralmának megdöntése végett. A most közölt felhívás viszont kizárja az erőszak alkalmazását.

Hadám tavaly különbözött össze Bassár el-Aszaddal, lemondott tisztségéről, és Párizsba emigrált. Szíriából való távozása után Haddámot kizárta soraiból és hazaárulónak nyilvánította az uralkodó Baasz Párt.