Pál
-4 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Rendkívüli választás Szerbiában

2008.05.11. 08:29
Szerbiában és Koszovó szerbek lakta részén vasárnap reggel megkezdődött az idő előtti szerb parlamenti és a rendes helyhatósági választás. Szerbia egyetlen autonóm tartományában, a Vajdaságban a tartományi parlamentről is dönteniük kell a választóknak.

A szavazóhelyiségek este nyolcig tartanak nyitva, s addig nem is várható semmilyen eredménybecslés, mivel Szerbiában nem készülnek a szavazóhelyiségből távozó választók megkérdezésén alapuló exit pollok. Az első eredményekre tehát késő estig kell várni. A választásra jogosultak száma több mint hat és fél millió, ők választhatják meg a 250 tagú szerb parlamentet, illetve a vajdaságiak a 120 tagú újvidéki törvényhozást is. Országos szinten 22 pártlista indult, ezek közül 10 a nemzeti kisebbségeké. A jelöltek száma 3137, azaz minden parlamenti helyre több mint tizenketten pályáznak.

Ahhoz, hogy egy szerb párt bejusson a parlamentbe, a szavazatok legalább öt százalékát el kell nyernie, míg ez az előírás a nemzeti kisebbségek képviselőire nem vonatkozik. A számukra kialakított szabályozásnak köszönhetően 50 százalék körüli részvétel esetén ők 13-14 ezer szavazattal szerezhetnek egy képviselői helyet, míg a szerb pártoknak előírt bekerülési küszöb ebben az esetben csaknem 170 ezer. A 120 tagú vajdasági parlamentet két részletben választják meg. Felét arányos listás szavazással, a felét pedig - mert a tartományi alkotmány szerint minden közigazgatási egységnek rendelkeznie kell legalább egy küldöttel a parlamentben - két fordulóban, amelynél a másodikba az elsőben legtöbb szavazatot szerzett két jelölt kerül.

A néhai Jugoszlávia 18 évvel ezelőtti szétesése óta ez a nyolcadik parlamenti választás Szerbiában, és a hatodik rendkívüli. Az eddigi parlamentek közül csak kettő tudta kitölteni teljes, négy éves mandátumát, s a törvényhozások átlagosan csupán 2,2 évig voltak hivatalban. Az, amelyik helyett most újat választanak, alig több mint egy évig regnált, tavaly februárban alakultak meg a január 21-i szavazást követően.

Hogy Szerbiában a jelenlegi voksolás után mikor tér vissza az állami élet a normális kerékvágásba, azt nehéz megítélni. A törvények értelmében ugyanis a központi választási bizottságnak négy napon belül, tehát május 15-én éjfélig kell végleges eredményt hirdetnie. Ezt követően egy hónap áll rendelkezésre a képviselői mandátumok érvényesítésére, s a parlament megalakulására, majd további három hónap telhet el a kormány létrejöttéig. Ha az érintettek minden lehetőséget kihasználnak, Szerbiának legközelebb szeptember 15-én lesz cselekvőképes kormánya.