Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szórakoztató központ Sztálin bunkerében

2007.06.04. 06:16
Szórakoztató központot akarnak építeni Sztálin titkos moszkvai bunkerében. A 60 méter mélyen lévő objektumban múzeumot, étterem, "szépségfarmot" és mozit rendeznének be, amely a hidegháborút bemutató filmeket vetítene.

Az atombiztos bunkert 1951-ben a szovjet diktátor utasítására kezdték építeni. A hétezer négyzetméter alapterületű építményt úgy tervezték, hogy nukleáris háborúban is működhessenek ott az állam csúcsszervei. A munkálatokat azonban csak Sztálin halála után három évvel, 1956-ban fejezték be - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A bunkert később a közlekedési minisztérium használta egy ideig, de az 1990-es évek végén már elhagyottan állt és kifosztották. Az Izvesztyija című moszkvai lap szerint a múlt évben 1 millió 850 ezer euróért egy magántársaság, a Novik-Service vásárolta meg.

A mostani tervek szerint többfunkciós szórakoztató központ lesz belőle. Helyet kapna benne egy múzeum, amely a hidegháborút illusztrálja, egy mozi, amely erről a témáról szóló, főként szovjet és amerikai filmeket mutatna be, egy étterem és egy "szépségfarm".

Vagyim Nagajev, a polgári védelem vezetője őrületnek tartja, hogy 60 méteres mélységben ilyesmit akarnak létrehozni. Egyrészt azért, mert vannak, akik klausztrofóbiában szenvednek és kiszámíthatatlan reakciókat válthat ki a mélység és a zártság. A szakértő szerint másrészt bonyolult klímaberendezésre és tűzvédelmi rendszerre lenne szükség, az eredeti helyreállítása ugyanis nem elég.

A bunker Moszkva szívében van, gyalog tíz percre a Taganszkaja metróállomástól. Jól álcázott bejárata egy roskatag egyemeletes házból nyílik - írja az olasz lap. Van egy másik is a metróból, de azt egyelőre nem nyitják ki. Valószínűleg van egy harmadik is, Sztálin titkos vasútjához, amelyet ma nem használnak, de legendák keringenek róla.

Oroszországban a moszkvain kívül még sok hasonló bunker létezik. Említésre méltó a volgográdi, amelyet Paulus német tábornagy építtetett a második világháború idején és látogatható, valamint a szamarai (kujbisevi), ahová a háború idején, szükség esetén, átköltözött volna az egész szovjet kormány.

Ebben berendeztek Sztálinnak egy irodát, amely pontos mása Kreml-beli szobájának, az ablak kivételével, amely a bunkerben csak falra festett imitáció. Érdekessége, hogy ez az egyetlen szoba, amely úgy maradt meg, ahogy ő kívánta. Szintén látogatható.

Virginiában az amerikai elnöknek és a kongresszus tagjainak szánt bunkerek múzeumok lettek, mint ahogy Churchillé is Londonban. A francia Maginot-vonal bunkereiben ma gombatermesztés folyik. Hitler berlini bunkerét a szovjetek megsemmisítették.