Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Szobrot kap Sztálin

2003.01.30. 19:49
Újra szobrot kap Sztálin. Dagesztán fővárosában, Mahacskalában a kommunista párt helyi szervezete megszerezte a városi vezetőktől az emlékmű felállításához szükséges engedélyeket.
Sztálin halála óta először újra szobrot avatnak a "népek bölcs tanítójának" Oroszországban: Dagesztán fővárosában, Mahacskalában a kommunista párt helyi szervezete megszerezte a városi vezetőktől az emlékmű felállításához szükséges engedélyeket.

Háromszázezer rubel

A tervek szerint a bronz mellszobrot február 2-án, a sztálingrádi csata befejeződésének 60. évfordulóján avatják fel a kaukázusi köztársaság fővárosának a főterén. Tagir Muszlimov, a kommunista párt mahacskalai titkára arról számolt be csütörtökön, hogy a szobrot egy szentpétervári üzemben öntötték ki Nyikolaj Tomszkij szobrászművésznek, a szovjet művészeti akadémia egykori elnökének vázlata alapján. A szoborállításhoz szükséges 300 ezer rubelt - mintegy 2,4 millió forintot - a kommunista párt biztosította.

Az orosz Eho Moszkvi rádió csütörtöki telefonos és internetes közvélemény-kutatása résztvevőinek többsége elítélte a diktátor szobrának a felállítását, de 49 százalékuk úgy vélekedett, hogy a szövetségi hatóságoknak nem kell megakadályozniuk az emlékműavatást.

Goriban is

Ha új Sztálin-szobor nincs is, de visszaállított van az egykori Szovjetunió területén. A grúziai Gori város - Sztálin szülővárosa - főterén a helyi kommunisták kezdeményezésére 2000-ben állították fel ismét. A szobor korábban is egy köztéren állt, de 1953-ban a szovjet diktátor halála és a személyi kultusz felszámolása évében eltávolították onnan, és azóta egy raktárban őrizték. Az egész alakos, álló figura felállításakor mintegy ezer - főleg nyugdíjas - ember jelent meg a téren Sztálin-képekkel és az egykori szovjet vezetőt éltető feliratokkal. Idén Grúziában ez már a második, köztéren felállított Sztálin-szobor.