Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Belgrád mellett ásták el Sztambolicsot?

2003.01.30. 19:27
Egy szerb üzletember szerint a Belgrád melletti Avalán lőtték főbe és temették el a 2000-ben elrabolt politikust. A gyilkosságot a különleges egységek öt tagja Milosevics parancsára követte el.
A Belgrád melletti Avalán ásták el Ivan Sztambolicsot, a nyolcvanas évek jugoszláviai politikájának egyik meghatározó figuráját, akit egykori barátja, Szlobodan Milosevics állított félre 1987-ben. Ezt állítja egy szerb üzletember a Beta hírügynökség jelentése szerint.

Sztambolicsot 2000. augusztus 25-én rabolták el háza közelében ismeretlen tettesek. Szokásos délelőtti kocogása végeztével megpihent a belgrádi parkerdő egyik padján. Ekkor látta utoljára a szemközti vendéglő egyik alkalmazottja. Aztán egy pillanatra eltakarta egy kombi, és mire a jármű továbbhajtott, ő már nem volt sehol.

Szlobo miatt

A szerb üzletember azzal vádolta meg Szlobodan Milosevics exállamfőt és két egykori magas rangú rendőrtistviselőt, Rade Markovicsot és Milorad Lukovics Legiját, hogy parancsukra rabolták el és ölték meg Ivan Sztambolicsot. "Legija személyesen mondta nekem, hogy Sztambolicsot azonnal likvidálták. Az okokat nem tudom, Legija csak ennyit mondott, hogy muszáj, Szlobo miatt."

A gyilkosságot a különleges egységek öt tagja követte el. Az Avalára vitték és fejbe lőtték - a külföldön élő szerb üzletember szerint.