Ágnes
-5 °C
2 °C

Fejbelőtte magát a volt szerb belügyminiszter

2002.04.12. 12:35
Fejbelőtte magát a háborús bűnökkel vádolt volt szerb belügyminiszter, Vlajko Sztojiljkovics csütörtök este a parlament lépcsőjén. A férfi tettével a háborús bűnökkel vádolt szerbek hágai kiadatása ellen tiltakozott. Sztojiljkovics lövése nem volt pontos, így nem halt meg azonnal. Komoly műtétje után azonban az orvosok nem derülátóak, állapota válságos.
Sztojilkovics azután emelte a pisztolyt fejéhez, hogy pár órával korábban a belgrádi parlament megszavazta a háborús bűnökkel gyanúsítottak kiadatását a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Az egykori szerb belügyminiszter a belgrádi kórházban fekszik, állapota válságos. Sztojiljkovics egy dühödt búcsúlevelet hagyott, amiben árulással vádolta a parlamentet. A férfi főként Zorán Gyingyics miniszterelnököt, és Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnököt hibáztatja. Szerinte ezek a vezetők a jelenlegi koalíció többi tagjával együtt a legnagyobb ellenségük segítségével tönkretették Jugoszláviát és megsértették annak alkotmányos törvényeit.

Amerikai nyomásra

Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök tragikusnak nevezte az eseményt, és hozzátette, hogy ez figyelmeztetés a nemzetközi közösségnek, amelyik mindig új feltételeket, diktátumokat szab nekik. A belgrádi parlament amerikai nyomásra szavazta meg a törvényt, mert az Egyesült Államok befagyasztotta Jugoszlávia segélyezését, azután hogy Belgrád késlekedett a gyanúsítottak kiadatásával. Az elfogadott törvény értelmében húsz háborús bűnőkkel vádolt szerb vált kiadhatóvá Hágának. Zorán Zivkovics belügyminiszter bejelentette, hogy a kiadatások akár már május 1-én megkezdődhetnek.

Inkább fejbelőtte magát

Vlajko Sztojiljkovics
Sztojiljkovics Szlobodán Milosevics uralma idején volt belügyminiszter, és a vádak szerint háborús bűnöket követett el Jugoszlávia koszovói hadjárata idején. Minisztersége idején (1998-1999), a rendőri egységek állítólag számos bűncselekményt követtek el a koszovói albánok sérelmére. A férfi azt állította, hogy soha nem adja fel magát.

24 órán belül két öngyilkosság

Felakasztotta magát a jugoszláv egészségügyi és munkaügyi miniszter madridi szállodai szobájában pénteken - jelentette BBC. A rendőrség szerint Miodrag Kovacs búcsúlevelében "személyes okokra" hivatkozott, így kizárják az összefüggést Sztojiljkovics esetével. Újságírók szerint Kovacs öngyilkosságában a gyógyszerimporttal kapcsolatban feltárt pénzügyi szabálytalanságok is közrejátszhattak. Kovacs a Zoran Zizics vezette szövetségi kormányban volt munkaügyi miniszter. A Zizics-kormány Szlobodan Milosevics volt jugoszláv államfő kiadatása miatt tavaly nyáron szétesett. A minisztériumot ezután államtitkársággá alakították át, így Kovacs már államtitkári minőségben folytatta munkáját az új jugoszláv kabinetben - jelentette az MTI.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!