Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Sztrájkolnak Párizs külvárosában a buszsofőrök

2006.11.07. 13:12
Lényegében megbénították a tömegközlekedést Párizs külvárosában a biztonságosabb buszokért sztrájkoló sofőrök, akik azután léptek sztrájkba, hogy vasárnap újabb buszt próbáltak meg felgyújtani. Bár szociális célokkal amúgy is beszüntették volna a munkát, az újra szaporodó támadások miatt elsősorban jobb biztonsági berendezéseket követelnek.

Egy újabb buszégetést követően kedden szinte teljesen megbénult a tömegközlekedés Párizs külvárosaiban: a naponta 125 ezer utast kiszolgáló 117 buszjárat 450 sofőrje hirdetett 24 órás sztrájkot jobb munkakörülményeket követelve.

A Párizs közeli Tremblay-en-France-ban vasárnap este a végállomásról elindult tömegközlekedési autóbuszra három álarcos szállt fel, és éghető folyadékot szétlocsolva meggyújtotta azt. A tüzet sikerült eloltani, személyi sérülés nem történt, de a megtámadott busz sofőrje sokkos állapotba került.

Az esetet követően három főváros környéki megye - Seine-Saint-Denis, Val d,Oise és Seine-et-Marne - sofőrjei az ismétlődő támadások ellen tiltakozva 24 órás sztrájkot hirdettek hétfőn este 8 órától. A szakszervezet tájékoztatása szerint egyébként is terveztek keddre sztrájkot szociális követelésekkel, de az újabb támadás miatt elsősorban az autóbuszok biztonságának megerősítéséhez pénzügyi támogatást kérnek. Párizstól északra teljesen leállt az autóbusz-közlekedés, ott ugyanis a sofőrök 95 százaléka részt vesz a sztrájkban, a keleti oldalon kisebb a fennakadás