Oszkár
20 °C
29 °C

Általános sztrájk Olaszországban

2003.10.24. 12:10
A kormány tervezett nyugdíjreformja ellen tiltakozott négy órán át Olaszország. Zárva maradtak az iskolák és az egyetemek, a bankfiókok és a posták, délelőtt leálltak a vonatok és a tömegközlekedés.
Milliók szüntették be a munkát péntek reggel Olaszországban, hogy a nagy szakszervezeti szövetségek által meghirdetett négyórás általános sztrájkkal keretében, a nagyvárosokban rendezett felvonulásokon tiltakozzanak a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen.

A legnagyobb olasz szakszervezeti szövetségek, a Cgil, a Cisl és az Uil az ellen tiltakoznak - s nem zárnak ki újabb hasonló akciókat sem -, hogy Silvio Berlusconi kormánya 2008-tól kezdődően jelentősen szigorítaná a nyugdíjba vonulás feltételeit, 65 évre (nőknél 60 évre) emelné a nyugdíjkorhatárt, s legalább negyven esztendő szolgálati időhöz kötné azt. A jelenlegi szabályozás szerint viszont 57 év a korhatár, s elegendő 35 év munkaviszony.

A Berlusconi-kormány ideje alatt ez már a harmadik hasonlóan nagyszabású szakszervezeti akció: legutóbb tavaly áprilisban volt általános (nyolcórás) sztrájk Olaszországban a szakszervezetek felhívására, akkor húsz év óta példátlan méretű munkabeszüntetéssel - amelyen akkor 13 millió ember vett részt - tiltakoztak a munkaügyi reformtervek ellen.

Pénteken zárva maradtak az iskolák és az egyetemek, a bankfiókok és a posták, délelőtt fél tíztől négy órára leálltak a vonatok, a tömegközlekedés, a hajók négy órás késéssel indulnak a kikötőkből, s a folyamatos műszakban dolgozók műszakkezdéskor hagyják abba a munkát négy órára. A sztrájk nyomán a légi közlekedés is leáll délután, az Alitalia olasz légitársaság 24 ezer utasa marad a repülőtereken, mivel eddig 155 pénteki járatot töröltek. A reggeli római Malév-járatot viszont a munkabeszüntetés nem érinti.