Auguszta
-7 °C
0 °C

A lezuhant Szu-25-öst lelőtték

2008.03.26. 15:58
Az öt napja Vlagyivosztok mellett lezuhant gép nem műszaki problémák miatt zuhant le, hanem eltalálta egy rakéta és az okozta a vesztét. A katonai ügyészség nyomozást indított az ügyben.

A Vlagyivosztok mellett öt napja lezuhant Szu-25 típusú harci repülőgépet a kísérő gépről kioldott rakéta találta el, ez okozta vesztét - tudta meg az Interfax hírügynökség a szerencsétlenség okait vizsgáló bizottságból.

A neve mellőzését kérő forrás elmondta: tévesnek bizonyult az a feltételezés, hogy a gép lezuhanását műszaki hiba okozta, kiderült, hogy a Szu-25-öst egy rakéta találta el. A gép március 20-án gyakorló repülést hajtott végre Vlagyivosztoktól 143 kilométerre, Csernyigovka garnizonban, s Novoszelszkoje település közelében zuhant le. A pilóta életét vesztette.

A baleset okait a védelmi minisztérium és a légierő főparancsnokságának képviselőiből összeállított bizottság vizsgálja. Az illetékes katonai ügyészség nyomozást indított az ügyben. Alekszandr Zelin, a légierő főparancsnoka a Szu-25 típusú gépek minden repülését leállította a baleset pontos okainak megállapításáig. A Szu-25-ösök rendszerint párosával vesznek részt a lőgyakorlatokon, az egyik vezeti fel párját a gyakorlatra, amelynek során földi célpontokra lőnek.

A Szuhoj tervezőiroda egyszemélyes, két hajtóműves, szubszonikus, sugárhajtású, páncélozott harci repülőgépét a szárazföldi csapatok közvetlen támogatására konstruálták.

Kifejlesztését 1969-ben kezdték meg, első ízben 1975-ben szállt fel. Alaptípusa és sok altípusa számos harci cselekményben vett részt a világon. Beépített gépágyúja mellett számos más fegyverrel - köztük különböző levegő-föld és levegő-levegő rakétákkal és bombákkal - is felszerelhető, a szervizeléséhez szükséges felszereléseket el tudja szállítani, s füves területen is képes fel- és leszállni.

A Szu-25 különféle változataiból összesen 1320 készült, jelenleg mintegy 200 van hadrendben az orosz légierőnél. A repülőgép NATO-kódjele Frogfoot, vagyis Békaláb.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!