Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Megbüntetik Szudánt a dzsandzsavíd milicisták miatt

2004.09.19. 09:23
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat vezetne be Szudánnal szemben, mert az nem tesz meg mindent, hogy megállítsa a darfúri vérengzést. Kofi Annan ENSZ-főtitkár bizottságot állít föl, mely megállapítja, történt-e népirtás az afrikai országban.
Szudán kőolajiparát sújtó szankciókat vezet be az ENSZ az afrikai országgal szemben, ha a kartúmi kormány nem tesz valamit a másfél éve tartó, Darfúr tartományban dúló erőszak megfékezésére - határozott az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

11-0-3

A CNN tudósítása szerint a BT ülésén tizenegy állam szavazott a határozat mellett, ellenszavazat nem volt, de Kína, Oroszország, Algéria és Pakisztán tartózkodott. A határozat szerint: az ENSZ Szudán kőolajiparát sújtó szankciókat vezet be, ha a kartúmi kormány nem teljesíti ígéretét, hogy megvédelmezi a nyugat-szudáni Dárfúr tartomány lakosságát és együttműködik a helyzet rendezése érdekében az Afrikai Unióval.

A szudáni nagykövet a határozatot a legnagyobb igazságtalanságnak nevezte. Elfatih Erwa érthetetlennek nevezte, hogy olyan sokan azon vannak, hogy megbüntessék a szudáni kormányt, és nem azon, hogy együttműködjenek vele. Szerinte a döntés üzenet a felkelőknek, hogy azt tehetnek, amit akarnak.

Erwa azt is hozzátette, hogy kormánya továbbra is együttműködik az ENSZ BT-vel: a kormány a helyes döntéseket fogja meghozni, függetlenül attól, hogy feje fölött lebeg a fenyegetés a szankciókkal.

Humanitárius katasztrófa

A határozat felszólítja Kofi Annant, állítson fel bizottságot, amely megállapítja, történt-e népirtás Darfúrban. Az Egyesült Államok korábban kijelentette, a szudáni tartományban népirtás folyik.

Darfúrban már 19 hónapja polgárháború dúl, humanitárius katasztrófahelyzet alakult ki. Az ENSZ adatai szerint tavaly február óta a halálos áldozatok száma meghaladta az ötvenezret, legtöbbjüket a dzsandzsavíd arab milicisták ölték meg, aki élvezik a kartúmi kormány támogatását. A térségből eddig 1,2 millió fekete afrikai menekült el.  • Vennék
  • Hírek