Mátyás
-6 °C
1 °C

Szudán összerúgta a port Csáddal

2008.05.11. 12:05
A fővárosig, Kartúmig jutottak a szudáni lázadók csapatai. A hivatalos verzió szerint a dárfuri felkelőket visszaverték, a fővárosban kijárási tilalmat rendeltek el. Az incidens miatt Szudán megszakította diplomáciai kapcsolatait Csáddal, ugyanis azt gyanítja: szomszédja támogatja a lázadókat, hogy destabilizálja az országot. A csádi kormányszóvivő szerint erről szó sincs.

Szudán vasárnap megszakította diplomáciai kapcsolatait Csáddal, miután egy olyan dárfúri felkelőmozgalom próbálta elfoglalni a szudáni főváros egyik elővárosát, amit Kartúm szerint Csád támogat. Ezek az erők alapvetően mind csádiak, Csád támogatja és készítette fel őket, és Csádból jöttek át", mondta Omar Haszan Ahmed el-Besir. A szudáni elnök arról a Dárfúri Igazság és Egyenlőség Mozgalma (JEM) lázadószervezetről beszélt, amelynek több száz harcosa Dárfúrból eljutott egészen Kartúm közelébe, s szombaton betört a fővárostól északra, a Nílus túlsó partján fekvő Omdurmánba.

A JEM azt állította, hogy elfoglalt egy légitámaszpontot, majd a várost, de a szudáni kormánypárt egyik magas rangú illetékese szerint a támadás kudarccal végződött. A hadsereg szóvivője vasárnap közölte, hogy a támadó lázadók vagy meghaltak vagy hadifogságba kerültek, s Omdurmánban már "teljes nyugalom" van. Mindenestre a katonaság lezárta az Omdurmánba vezető hidakat, ellenőrzőpontokat állított fel, és kijárási tilalmat rendelt el a fővárosban.

Az állami televízió azt állítja, hogy a lázadók magának Halil Ibrahimnak a vezetésével hatoltak be Omdurmánba, és vezér a városban bujkál. A JEM harcosai a Dárfúr és Kartúm között fekvő Kordofán körzetben még pénteken összecsaptak a biztonsági erőkkel. Dárfúri felkelők korábban még soha nem jutottak ilyen közel a nyolcmilliós fővároshoz, amelyet eddig elkerült az elmúlt évtizedek polgárháborúinak pusztítása.

Szudán szerint Csádnak az a célja, hogy destabilizálja Szudánt, a csádi kormány szóvivője azonban tagadta, hogy a kormányának köze lett volna a dárfúri felkelők támadásához. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és az Egyesült Államok kifejezte aggodalmát a szudáni helyzet miatt, és az ellenségeskedés beszüntetésére szólította fel a dárfúri lázadókat, illetve a kormányerőket.