Géza
-12 °C
-4 °C

Ultimátumot adott Szudánnak Blair

2004.10.07. 20:33
Tony Blair szerdán három hónapot adott a szudáni kormánynak a darfúri krízishelyzet rendezésére, és ígéretet tett arra, hogy 2005-ben több mint harmincötmilliárd forintnyi összeget juttat a Darfúrban tevékenykedő segélyszervezeteknek - ők viszont konkrét lépéseket látnának szívesebben. Szudán vállalta, hogy három hónap alatt teljesíti az elvárásokat.
Tony Blair szerdán három hónapos haladékot adott a szudáni kormánynak a darfúri krzishelyzet rendezésére. Blair elmondta, hogy idáig aggodalommal és ijedtséggel követte a darfúri történéseket.

Öt pontos terv

Blair egy öt pontos programtervet fogalmazott meg, szerinte ezt kellene a szudáni diktátornak, Omar Basírnak teljesítenie a krízis felszámolásához - mint ismeretes több mint egymillióan voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat, és ötvenezren vesztették életüket.

Blair szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben az nem teljesíti az ENSZ által is szorgalmazott béketerv követelményeit. Az angol kormányfő elvárja a szudáni kormánytól és a kormányellenes lázadóktól, hogy még 2004 végéig tűzszünetet kössenek, és kézzelfogható eredményeket mutassanak fel.

Blair pontjai közt a következő követelések szerepelnek: a szudáni kormánynak engedélyeznie kell újabb afrikai uniós békefenntartó egységek beengedését az országba, azonosítania kell a saját katonáit és az általa szponzorált kormánypárti milíciákat, hogy ezzel megkönnyítse a nemzetközi megfigyelők munkáját, és úgy kell megegyeznie a lázadókkal, hogy mindkét oldal kivonja az egységeit Darfúrból.

Szudán engedékenynek látszik

A szudáni kormány ma jelezte, hogy lehetővé teszi háromezerötszáz békefenntartó szabad mozgását a Darfúrban, beszámol saját egységei és az általa ismert milíciák tartózkodási helyéről, a darfúri régióban tartózkodó katonáit pedig kivonja, és a helyükre rendőröket vezényel, hogy azok felügyeljenek a menekültek hazatérésé alatt.

Blair kizárta, hogy brit egységeket vezényelnének a térségbe, mondván a békefenntartókra most van szükség, így időben csak az Afrikai Unió csapatai érhetnek Darfúrba - őket viszont támogatná logisztikai eszközökkel a brit kormány.

Adomány helyett tetteket!

A brit kormány jövőre több mint harmincötmilliárd forintnyi összeggel fogja támogatni a Szudánban működő segélyszervezetek munkáját, ígérte Blair. Az Oxfam segélyszervezet egyik munkatársa viszont úgy nyilatkozott, hogy konkrét lépések inkább segítenének megállítani a civilek elleni erőszakot, mint a beígért adomány.