Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Eltüntették Annan elől a menekülteket

2004.07.02. 11:56
Az etnikai villongások kezdete óta egymillió embernek kelett elhagynia otthonát Szudánban. Az élelemhiány és betegségek miatt háromszázötvenezer ember élete került veszélybe. Az ENSZ elismerte, hogy későn figyelt fel a krízisre. A szudáni krízis tanulmányozására az országba érkező ENSZ-főtitkár a menekülttábor helyett csak egy üres tisztást talált.
Kofi Annan, ENSZ főtitkár látogatásáig a temető és a gyorsan rohanó folyó közti menekülttábor hevenyészetten összetákolt sátraiban négyezer menekült élt Meshtelben, Darfúr északi részén. Az Annan látogatása előtti éjszakán azonban a menekülteket a kormány teherautóira rakták, és egy, a közelben fekvő, nagyobb táborba szállították. Mikor Annan és kísérete a helyszínre érkezett, a várt nyomorúságos kép helyett egy üres tisztást találtak - írja a Guardian.

Időközben azonban kiderült, hogy az éjszaka közepén elszállított négyezer menekültet nem tudták elhelyezni az Abu Shuk-i táborban, mert ott már eddig is negyvenezren éltek - a tábor vezetői szerint ez a szám már így is túl magas volt. A főtitkár távozásával valószínűleg ismét felállítják a mestheli tábort és visszaszállítják a menekülteket, mondta Jan Engeland, az ENSZ egyik segélyezési koordinátora.

Háromszázötvenezer menekült halhat éhen még idén

Annan a Zam Zam-i táborban megígérte a menekülteknek, hogy akaratuk ellenére nem fogják visszakényszeríteni őket falvaikba. A főtitkár jelenleg is tárgyal a szudáni kormánnyal, hogy rakjanak rendet Darfúr térségében, ahol körülbelül egymillióan kényszerültek elhagyni házaikat a kormánypárti arab milíciák támadásai miatt. A harcokat a mezőgazdaság és megsínylette, ami még idén háromszázötvenezer ember halálához vezethet, állítják a segélyszervezetek.

"El kell ismernünk, hogy elkéstünk" - mondta Engeland, aki az ENSZ gazdag országait kritizálta, amiért azok nem reagáltak a krízisre időben, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a szudáni kormány május végéig akadályozta a munkájukat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!