Auguszta
-3 °C
2 °C

Nigériai katonákat vezényelnek Darfúrba

2004.08.26. 12:54
A béketárgyalásokon látszólagos eredményként könyvelték el a szudáni kormány beleegyezését kétezer nigériai katona bevetésére. Eközben közeledik augusztus 30-a, az ENSZ által adott határidő lejárta, kérdéses, hogy az ENSZ meg lesz-e elégedve a szudáni kormánynak a darfúri helyzet stabilizálásáért tett erőfeszítéseivel.
A szudáni kormány hozzájárult az Afrikai Unió javaslatához, aminek értelmében újabb afrikai békefenntartó csapatokat vezényelnek a krízishelyzetben lévő Darfúr régióba - ez a BBC szerint 2000 katonát jelent. Az ő feladatuk az lesz, hogy lefegyverezzék a lázadó fegyvereseket.

Áttörés a béketárgyalásokon

Az áttörés a nigériai fővárosban, Abujában tartott béketárgyalásokon történt. Megfigyelők korábban arra figyelmeztettek, hogy a tárgyalások könnyen kudarcba fulladhatnak, amennyiben a szudáni kormány nem járul hozzá a lázadók csapatainak külső segítséggel történő lefegyverezéséhez.

A résztvevők egy olyan megállapodást szerettek volna elérni, aminek értelmében mind a Dzsandzsvíd milíciákat, mind az ellenük és az erőforrásokhoz való bővebb hozzáférés jogáért harcoló fekete lázadókat lefegyverezik, így megoldva a már tizennyolc hónapja tartó krízishelyzetet.

A kormány továbbra is tagad

A fekete lázadók azzal vádolják a szudáni kormányt, hogy támogatta és felfegyverezte az iszlám milíciákat, így létrehozva a mindezidáig megoldatlan helyzetet, ami több, mint egymillió embert kényszerített otthonai elhagyására, és további ötvenezer ember halálát okozta. Ezt a vádat azonban a kormány tagadja.

Közeledik az ENSZ határidő lejárta

Az ENSZ augusztus 30-ig adott haladékot a szudáni kormánynak arra, hogy addig fel tudjon mutatni valamit a helyzet rendezésére tett erőfeszítéseiből, ennek ellenére hétfőn a kormány még elutasította az afrikai békefenntartók komolyabb bevetését.

A menekülttáborokban javult a helyzet, de még rengeteg teendő van, mondta a brit külügyminiszter, Jack Straw még kedden tett szudáni látogatásakor. A külügyminiszter egyik hivatalnoka viszont egyszerűen csak "banditák országának" nevezte Szudánt. A brit küldöttséget a napokban váltja fel egy ENSZ csoport, akik azt fogják vizsgálni, hogy Szudán elegett tett-e az Egyesült Nemzetek felszólításainak.