Dömötör
-1 °C
14 °C

Ukrajnai botrány: felmentettek négy tábornokot

A lakosság, de különösen az áldozatok rokonainak körében hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a bíróság megszüntette az eljárást annak a négy tábornoknak az ügyében, akik ellen az volt a vád, hogy közük volt egy hat éve Lemberg (Lvov) közelében történt légi katasztrófához.

Idén februárban állt bíróság elé az Ukrán Katonai Légierő vezérkarának négy tábornoka. Az áldozatok hozzátartozói és ügyvédeik azzal vádolták őket, hogy a Szknilov repülőtéren történt tragédia többek között az ő bűnös nemtörődömségük következménye is volt. Az ügyet vizsgáló fellebbviteli bíróság azonban szerdai ítéletében - bűncselekmény hiányára hivatkozva - megszüntette az eljárást a tábornokok ellen.

2002 augusztusában egy lembergi katonai légibemutatón egy Szu-27-es vadászgép egy manőver végén túl sok magasságot vesztett és a többezres nézősereg közé zuhant. A repülőgép több száz méteren át szó szerint letarolta az egyik leszállópályán sétálgató tömeget, majd felrobbant.

Minden idők legsúlyosabb légibemutató-katasztrófájában 77 ember - köztük 28 gyerek - vesztette életét, legalább ötszázan pedig különböző sérüléseket szenvedtek. A mentőcsapatok egyik tagja az újságíróknak elmondta, hogy a Szu-27-esnek csak az egyik hajtóművéből több mint 200 kilogrammnyi emberi húst kellett eltávolítaniuk. Az áldozatok kilétét és pontos számát nem lehetett megállapítani.

2005-ben egy ukrán bíróság már ítéletet hozott a balesetben közvetlenül részes hat repülős ellen, ám közülük ma már csak egy ül börtönben. Az áldozatok és sérültek képviselői szerint a szerdai ítélet is azt bizonyítja, hogy teljesen el akarják kenni a történteket. "Engem már az sem lepne meg, ha a Legfelső Bíróság az elkövetkezendőkben kimondaná, hogy a tragédia meg sem történt" - nyilatkozta a sírással küszködve az 1+1 tévécsatorna riporterének az egyik hozzátartozó.