Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kiskorú öngyilkos merénylőktől tart az orosz rendőrség

2004.10.07. 20:26
Gyerekek követhetnek el öngyilkos merényleteket Moszkvában az orosz titkosszolgálatok értesülései szerint. A nemzetbiztonsági hatóságok szerint a szélsőséges iszlámisták elszegényedett csecsen családok gyermekeit toborozzák akcióikhoz.
Kiskorú kamikazéktól tart a moszkvai rendőrség. A Trud című moszkvai lapnak nyilatkozó több rendőr is gyakran kap olyan titkosszolgálati tájékoztatást, mely szerint az iszlámista szélsőségesek kiskorú öngyilkos merénylőket kívánnak bevetni.

Igaz, a posztoló rendőrök tágabb eligazítást kapnak: "öngyilkos robbantó lehet bárki, nyájas, középkorú férfi, rokonszenves nő, idős ember, sőt akár kamaszfiú is".

Szegénylegények

A tízéves csecsenföldi háború radikalizálta az iszlám csoportok egy részét, s ezek mind gyakrabban folyamodnak palesztin mintájú terrorista módszerekhez Oroszország más részein is, beleértve a kamikazesofőröket, valamint az öngyilkos merénylőnőket a metróktól a repülőkig. Módszereik között szerepel a tömeges túszejtés, melyre példa volt a Dubravka utcai színházban 2002 őszén elkövetett támadás, illetve a szeptemberi beszlani túszdráma.

Az orosz biztonsági szolgálatok szerint a szélsőségesek a háború által megtizedelt csecsenföldi szegénycsaládokban keresnek kamikazejelölt gyerekeket, hogy az iszlám radikális vahhábizmus lelki ráhatásának tegyék ki őket. A Trud munkatársát a palesztin kamaszok öngyilkos merényletekre való használatáról szóló hírek késztették a moszkvai metróőrök megkérdezésére.