Klaudia
-4 °C
2 °C

Szünet szünet nélkül

2001.09.14. 13:33
Három perc lett volna a csendből, három percet rendeltek el a csendért, három percig kellett volna leállni kicsit: csendben körülnézni: te is, én is. A felhívás azonban hatástalan volt, a felhívás nem is volt igazán felhívás, a felhívás a csendért csendben maradt.
11.40
A riporter felért a Nyugati teret átszelő felüljáró tetejére, hogy a legideálisabb helyzetből lássa az élet leállását. Az amerikai terrortámadások áldozatainak emlékére meghirdetett csendet délre rendelték el, három percig. A felüljárón a királyi televízió munkatársai keresték a legjobb szöget a kameráknak, szolid intés: médiaszolidaritás.

11.42
A riporter körülnéz. A Nyugati pályaudvar homlokzatán három zászló. Az első hirdeti a MÁV-ot, a másik szélen a magyar lobogó görnyed, középen pedig a fekete, felcsavarodva, mint ami rossz szélbe keveredett. A pályaudvar, mint egy feldúlt méhkas, csomaggal és spéttel érkezők rohangálnak, csak egy hajléktalan bámul a pályaudvar oldalfala elé. A rendőrök kis gyűrűben beszélgetnek. Két autó, hat rendőr, bizonytalan időközönként kiválik egy kétfős csapat, és a aluljárók egyikéhez siet.

11.43
Megérkeznek az aluljárók kijárójához. Igazoltatnak, biccentenek, továbbengednek. Közben a villamosok egymást kergetik: tipikus péntek dél van, tömve van valamennyi: fél percig tart, még mindenki felszáll. Alattunk kikanyarodik a 191-es busz, a vezető felnéz, majd vissza.

11.47
Ujjal mutogatnak ránk. Visszamutogatok. Nem mutogatnak többet. A Skála forgó órája 17 fokot mutat, most a 6-os kanyarodik ki. Megérkezik az egyik megállóba a galambetető: megérkeznek a galambok is. Tuti biztos, hogy semmi sem lesz délben - mormogás van magam elé. A rendőrök újra szétoszlanak, majd vissza. Unalom, de legalább kezdem érteni azokat, akik leugranak a hidakról: bizarr és hányingerkeltő a mozgás. Nem kéne várakozni.

11.52
Felbukkan egy repülőgép. Ferihegy felé tart. Most azt kéne írni, hogy "hihetetlenek a véletlenek, ez aztán a párhuzam". Csak gondolatban írtam le, mert erőltetett. De mégis leírtam, mert tényleg így gondolom.

11.56
Felbukkan egy másik repülő. Nincs mit hozzáfűzni. A téren mozgolódás, igazoltatás, 191-es busz-kikanyarodás, a felüljárón apró gebasz, lent tülök szól két másodperces szünetekkel, mire tényleg elindul a sor a Margit híd felé. A tévésekhez újabb két tévés érkezik: az ellenkező oldalon készülődnek.

11.59
Bekapcsolom a fényképezőgépet, és arra gondolok: a fotó egyik részében a forgó Skála-óra, alatta meg a mozdulatlan emberek. Többször elpróbálom, az időközben felkúszó újabb fotós szintén erre bazírozik. A hatos megint érkezik, szemben a négyessel. Azon megy a morfond, hogy mivel az órák általában külön járnak: nem fognak egyszerre megállni az emberek.

12.03
Az elmúlt négy percben volt egy háromperces gyászszünet is.

Európa gyászol
Péntek déli tizenkét órakor Európa lakói háromperces gyászszünettel emlékeztek az Egyesült Államokban a hét elején elkövetett véres merényletek áldozataira. A kontinens fővárosaiban az emberek az utcára gyűltek, ahol - legtöbb helyen - félárbocra engedett nemzeti lobogók alatt emlékeztek. Egyes városokban még a közlekedés is leállt, és a legtöbb európai televízió- és rádióállomás is megszakította adását. Bukarestben több száz román - kezükben gyertyákkal, virágokkal és amerikai zászlókkal - gyűlt össze az európai gyászpercek idejére a város központjában található Egyetem téren. A megrendült tömeg déli tizenkét óra után az Egyesült Államok nagykövetségének épületéhez vonult, ahol néhányan párszavas üzenetet írtak abba a könyvbe, amelyet az amerikai diplomáciai képviselet nyitott a részvétüket kinyilvánítani óhajtó románok számára.

Franciaországban az emberek többsége munkahelyén adózott háromperces néma csenddel az amerikai áldozatok emlékének. A gyászszünet idején elnémult a párizsi Charles de Gaulle és az Orly repülőterek utazóközönsége is. A dél-franciaországi Lyonban két percre leállt a metróközlekedés. A spanyol főváros lakói Madrid legmagasabb épülete, a Picasso-torony előtt gyűltek össze, hogy ott emlékezzenek a New York-i és washingtoni áldozatokra.

Londonban, az alsóház tagjai néma csendben, felállva fejezték ki szolidaritásukat az áldozatok hozzátartozóinak; az angol főváros utcáin a gyalogosok és az autósok szintén megálltak három percre, így emlékezve az egyesült államokbeli merényletek áldozataira. A svéd fővárosban az európai gyászszünet idejére leálltak a metrók, az autóbuszok, a taxik és sok személygépkocsi is. Bezártak a metró jegyárusítói, a gyalogosok megszakították útjukat, és fegyelmezetten állva emlékeztek. Hágában Wim Kok holland miniszterelnök és kormánya egy csokor virágot helyezett el az amerikai nagykövetség épülete elé. Az amszterdami Dam téren több száz ember gyűlt össze, s néma csendben gondoltak az ártatlan áldozatokra. A gyászpercek idejére az ország egész területén leálltak a villamosok, autóbuszok és vonatok.

Csehországban a kormány nemzeti gyásznapot hirdetett, a középületek állami lobogóit félárbocra engedték. Délben az egész országban leállt a közlekedés, megszólaltak a harangok, és számos városban szirénák zúgtak fel. Olaszországban a közszolgálati és a kereskedelmi tévécsatornák déli 12 órakor három percre megszakították adásukat. Silvio Berlusconi kormányfő és a kabinet tagjai a minisztertanács üléstermében néma felállással emlékeztek az áldozatokra, a csarnokban félárbocra engedték az Európai Unió zászlaját és az olasz nemzeti lobogót. A vasárnapi Forma-1-es futam monzai versenypályáján a pilóták, a műszaki személyzet és a szurkolók egyperces néma csenddel adóztak az elhunyt amerikai áldozatok emlékének. Oroszországban szintén félárbocra engedték a nemzeti lobogókat, és egyperces néma csenddel emlékeztek a New York-i és washingtoni merényletek elhunytjaira és eltűntjeire.
MTI