Mátyás
-6 °C
1 °C

Téves lehetett a vasárnapi terrorriadó

2004.08.03. 14:49
Ősrégi adatok alapján rendelt el terrorriadót New Yorkban és Washingtonban az amerikai kormány. A Washington Postnak nyilatkozó hírszerzési források szerint a riadót megalapozó értesülések nagy többsége még a szeptember 11-i terrortámadások előtt született. A tévedést már a nemzetbiztonsági minisztérium is elismerte. Igaz, egyes vélemények szerint egy terrortámadásnál egy téves riasztás is jobb.
Három éves adatok alapján rendelt el terrorriadót vasárnap az amerikai nemzetbiztonsági minisztérium - írja több nagy amerikai napilap. A New York Times és a Washington Post értesülései szerint a pénzügyi szektor washingtoni, New York-i és New Jersey-i központjainak magasabb készültségbe helyezését indokoló adatok többsége a 2001 szeptember 11-i terrortámadások előtt született.

Nem értik a riasztást

Az amerikai hírszerzés egy Pakisztánban elfogott terrorista laptopjáról származó adatok alapján rendelte el a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank washingtoni központjainak, a Citigroup New York-i toronyházának és a tőzsde Wall Street-i épületének védelmét. A Post és a Times, nevük elhallgatását kérő titkosszolgálati forrásai szerint azonban a gépen fellelt információk többsége nyilvános, az interneten könnyen hozzáférhető. A célpontként megjelölt épületekről ugyan számos fényképet is találtak az elfogott terrorista laptopján, ezek többsége azonban turisztikai brosúrákból lett kivágva, illetve keveredett közéjük pár igazi nyaralós fotó is.

"Semmi új nincs abban, amit most mondanak, nem is értem, miért kellett megemelni a riasztási szintet" - nyilatkozta a Washington Postnak egy, a téma érzékenysége miatt a neve elhallgatását kérő illetékes.

Visszakozó kormányzat

Bár az amerikai kormányzat a riasztás szintjének vasárnapi megemelésekor és hétfőn is amellett érvelt, hogy az információk az Egyesült Államok folyamatos fenyegetettségét bizonyítják, keddre már elismerte, a legtöbb értesülést már 2000-2001-ben begyűjtötték. "Úgy tűnik azonban, hogy [a terroristák] azóta frissítették [az épületekről szerzett] információjukat" - védte meg a biztonsági intézkedéseket Frances Townsend nemzetbiztonsági tanácsadó. Mint mondta, egyes információk akár idén januárban is frissülhettek.

A Postnak nyilatkozó források szerint azonban a legtöbb lefoglalt dokumentum bőven a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előtt született. A feltételezések szerint az ennél később keletkezett dokumentumokon nincsen pontos dátum, a hírszerzők így nem tudják pontosan, mikorra datálható a bennük foglalt információ.

"Nekünk ez új volt"

A hírszerzők egy része ennek ellenére is jogosnak tartja a terrorriasztási szint megemelését. Bármilyen régiek is a lefoglalt anyagok, a hírszerzés számára újak voltak - nyilatkozta a Postnak egy hírszerző. Véleménye szerint a veszélyeztetett épületekről szóló információk részletessége - hogyan reagál azok tartószerkezete bizonyos bombákra, mennyien látogatják az épületeket napközben, stb. - is figyelemfelkeltő volt. "Nekünk ez friss információ volt" - mondta.

Hasonlóan érvelt egy vezető beosztású nemzetbiztonsági tisztviselő is. "Hiába régiek az információk, a részletességük miatt fontossá váltak. Közeleg a republikánusok New York-i jelölőgyűlése, az olimpia, az elnökválasztás, úgy gondoltuk, jobban járunk egy téves riasztással".

Taktikai riasztás

Többekben felmerült, hogy a vasárnapi bejelentéssel a Bush-kormányzat tényleges célja csupán a demokraták elnökjelöltjének kiszorítása volt az újságok címlapjáról - írja a BBC. Townsend nemzetbiztonsági tanácsadó tagadja ezt, mint mondta, "az egésznek semmi köze nincs a demokraták [múlt heti] jelölőgyűléséhez". A tanácsadó arról sem tudott bővebb tájékoztatást adni, hogy vajon a veszélyeztetett épületek a terroristák folyamatos megfigyelése alatt állnak-e. "A rendelkezésre álló adatokból nem derült ki, hogy a dokumentumok készítői még mindig az Egyesült Államokban vannak-e" - nyilatkozta a BBC-nek.