Valér
4 °C
8 °C

Tábornok kerestetik

2001.02.14. 23:52
A horvát elnök is részese lett immár annak az ügynek, amely szinte megosztja a horvát társadalmat. A háborús bűnök elkövetésével vádolt Mirko Norac érintkezésbe lépett ugyanis Stipe Mesic államfő hivatalával, hogy kihallgatást kérjen Mesictől, a fegyveres erők főparancsnokától. Norac ezidáig több ízben is cáfolta, hogy 1991-ben bármiféle köze lett volna a horvátországi szerb civilek lemészárlásához, ennek ellenére a horvát hatóságok elfogatóparancsot adtak ki ellene, miközben a politikai okok miatt nyugalmazott tábornok bújócskát játszik a rendőrséggel.

Norac mellett 150 ezren tüntettek
Mirko Norac sokáig az ,,érinthetetlenek" közé tartozott, minthogy azon kiváltságosok közé tartozott, akikben az elhunyt horvát elnök, Franjo Tudjman a messzemenőkig megbízott. Ám Tudjman halálával megszűnt a védelem. Az elnök halálát követő politikai fordulat után Mirko Norac ellen elfogatóparancsot adtak ki. Az időközben nyugalmazott tábornok nem kívánt közelebbi kapcsolatba kerülni sem a horvát ítészekkel, de legkevésbé a hágai Nemzetközi Törvényszékkel, melynek vezetője, Carla del Ponte zágrábi látogatásakor nyomatékosan érzékeltette Ivica Racan kormányfővel: az együttműködés - hacsak nem kívánják elszigetelni az országot - elengedhetetlen, s ennek bizony része az is, hogy a nemzeti hősként tisztelt Noracot kihallgassák.

Mert bizony felmerült a gyanú, hogy a vérzivataros horvát-jugoszláv háború során Gospics városánál Norac - állításával ellentétben - nem csak a város védelme érdekében adott ki parancsokat, hanem az ott élő civil szerb lakosság lemészárlását is elrendelte.

A tábornok áldozatkész

Norac persze mindent tagad, mondván: számára csak a haza védelme volt mindig is a fontos, s 22 évnyi szolgálat után érzése szerint megérdemelné, hogy elfogulatlan, pártatlan ítélkezésben legyen része. A Slobodna Dalmacija spliti napilapnak adott nyilatkozatában azonban hozzátette: ha kell, akkor kész még egy áldozatra - ha igazán ezt kéri tőle a Haza. " Ám csak abban az esetben adja fel magát, ha nem verik bilincsbe, és Zágráb nem adja ki őt Hágának. A nagybetűs Haza eközben - és nem éppen csendben - két részre szakadt.

Majdnem mindenki Mirko Norac

Mesic életrajza Hitler fő műve mellett Splitben, 2000 nyarán
Legalábbis a tengermelléki Dalmáciában, melynek büszke szülötte Norac. A legnagyobb dalmát városban, Splitben vasárnap több mint 150 ezer ember gyűlt össze, hogy kikényszerítse: vonja vissza Zágráb a Norac elleni elfogatóparancsot. A Slobodna Dalmacijának éppen a tüntetés napján nyilatkozó Norac is a tüntetők között volt - így a lap - és ő maga is táblával a kezében hirdette: Mirko Norac vagyok. Az feltehetően a véletlenek összjátéka, hogy a delikvenst senki nem ismerte fel, márpedig hívein kívül akadtak ott bőven rendőrök is.

Nocsak Norac!

És egyszer csak felbukkant Norac! Méghozzá egyenesen Stipe Mesic horvát államfő jelenti be a ,,Dnevnik Plus" tévéműsorban, hogy a bujkáló nyugdíjas tábornok bejelentkezett az elnöki hivatalban, mondván, beszélni szeretne vele - vagyis minden katona legfőbb parancsnokával. A horvát elnök közölte: Norac tévedésben van, minthogy a hágai Nemzetközi Törvényszék nem adott ki ellene elfogatóparancsot. Ám, hogy hol is van a tábornok, azt ő sem tudta megmondani. Mesic - Noraccsal folytatott telefonbeszélgetése alapján - közölte. Norac valahol bujkál, de éppen ideje lenne tisztázni ezt az ügyet.