Szabolcs
20 °C
35 °C

Halálos fenyegetéseket kap a szerb elnök

2008.07.27. 10:20
Több halálos fenyegetést kapott a szerb elnök Radovan Karadzsics hétfői letartóztatása óta. Volt, aki e-mailben átkozta meg Borisz Tadicsot, az államfőt téve felelőssé a háborús bűnökkel vádolt volt politikus elfogásáért.

"Halott ember vagy, Borisz" - áll a szerb elnök sajtószolgálatának címzett egyik e-mailben, amelyet a Bosznia szerb részén fekvő Banja Lukából küldtek Radovan Karadzsics hétfői letartóztatása után Tadicsnak, közölte a Beta hírügynökség. Egy Montenegróból érkezett üzenet írója eközben arra figyelmeztette az államfőt, hogy Isten büntetésére számíthat, ugyanis a feladó megátkozta őt. Egy harmadik levélben pedig egyenesen arról írnak, hogy az elnök Karadzsics letartóztatásával "aláírta saját halálos ítéletét", ugyanis "minden áruló megfizet egyszer".

De nem csupán névtelen levelek feladói szeretnék felelősségre vonni Tadicsot Karadzsics elfogásáért: Vjerica Radeta, a Szerb Radikális Párt politikusa egy pénteki sajtótájékoztatón arra figyelmeztette az államfőt, hogy a hitszegést nem bocsátják meg Szerbiában. Borisz Tadics minderre úgy reagált: sem a gyűlölet szavainak, sem az erőszak tetteinek nincs helye sem a parlamentben, sem az utcákon.

Radovan Karadzsics továbbra is hősnek számít a szerb nacionalisták köreiben, annak ellenére, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék súlyos vádak miatt adott ki körözést ellene. A 13 évnyi bujkálás után hétfőn Belgrádban letartóztatott Karadzsicsot népirtással, háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják. A vádirat legsúlyosabb tétele Szarajevó 43 hónapig tartó ostroma, amelyben mintegy tízezer civil polgár vesztette életét. Szintén kiemelt tétel az 1995. júliusi srebrenicai mészárlás, amikor csaknem 8000 muzulmán fiú és férfi esett áldozatul.