Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Tényleg meg akarták ölni Tajvan elnökét

2005.08.17. 10:49
Nem találtak szervezettségre utaló nyomokat a tajvani elnök elleni merénylet ügyében nyomozó rendőrök. A választási kampány hajrájában elkövetett támadás dönthetett Csen elnök javára a szoros választáson.

Valódi merényletet követtek el a tajvani elnök ellen, vélik a tajvani rendőrök a Csen Suj Pien elnök ellen tavaly, az elnökválasztás előtt egy nappal elkövetett merénylet ügyében indított nyomozás lezárása után, írja a BBC. Csen elnök és alelnöke Annette Lu könnyebb sérüléseket szenvedett csak a támadásban. Az elnökre és a helyettesére egy választási nagygyűlésen lőttek rá a tömegből.

A tajvani nacionalista ellenzék a támadás után azonnal azzal vádolta az elnök pártját, hogy a támadás szervezett volt. Csen elnök sokáig vitatott szűk többséggel tudta csak megőrizni hatalmát, a rivális pártok szerint csupán a merénylet utáni szimpátiaszavazatok tartották hatalmon.

A csaknem egy évig tartó nyomozás után a rendőrség kizártnak tartja, hogy szervezett álmerénylet történt, írja a BBC. Véleményük szerint ismeretlen indítékból ugyan, de a támadást a munkanélküli Csen Ji Hsziang követte el. Csent nem lehet azonban felelősségre vonni, mivel a férfit tíz nappal a merénylet után holtan találták.

A nyomozás adatai szerint a férfi öngyilkosságot követett el. Vu Jing Csao tajvani legfőbb ügyész szerint a nyomozásban semmi olyan nyomot nem találtak, ami koncepciós támadásra utalt volna. Vu reméli, hogy a nyomozás lezárása végre nyugalmat teremt a tavalyi választások óta megosztott tajvani társadalomban, írja a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!