Márk
13 °C
28 °C

Tajvan kínai turistáknak mutogatná magát

2001.07.05. 15:39
Tajvan kész kínai turistákat fogadni, mivel így megmutathatja nekik a szigetország demokratikus berendezkedését, virágzó gazdasági életét. Tajpej korábban attól tartott, hogy kémek vagy munkát keresők érkeznek az országba.
Naponta ezer kínai turistát engedne be Tajvan - ismertette az új határozatot a kínai politikával foglalkozó tisztviselő, Ling Csong-pin. Így a kínaiak láthatják Tajvan virágzó gazdaságát és jól működő demokratikus berendezkedését. Mindent előkészítettünk tervünk megvalósítása érdekében, annak megvalósulása Kínától függ - mopndta az AP-nek a Csong-pin.

Könnyen elképzelhető, hogy hosszú ideig kell várni a tajvani elképzelések megvalósulására, miután Kína többször is visszautasította a párbeszédet Csen Shui-bian államfő kormányával. Kormányközi egyeztetésre van szükség, hiszen az esetleg illegálisan a szigeten maradók kitoloncolásáról kellene tárgyalni.

A múltban a tajvani hatóságok óvatosan kezelték a kínai turistákat, bennük vagy feketén dolgozni vágyókat, vagy kémeket láttak. Ling Csong-pin szerint kormányának ezen gesztusa a két ország közötti kapcsolatok normalizálódáshoz vezethet. Ling kifejezte reményét, hogy a tajvani lépést a kínai hatóságok megfelelő körültekintéssel fogják kezelni.

Tajvan de facto önálló sziget, nemzetközi jogilag azonban Kína része. Peking Kína szakadár tartományának tekinti Tajvant, és háborúval fenyegeti arra az esetre, ha kinyilvánítja függetlenségét.