Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Bevethetőek a tajvani szárnyas rakéták

2005.08.12. 08:30
Lapértesülések szerint Tajvan mozgatható indítóállásokra helyezi saját fejlesztésű manőverező robotrepülőgépeit. Az ezer kilométeres hatótávolságú rendszer képes csapást mérni a Kína délkeleti részén lévő jelentős katonai célpontokra.
Tajvan megkezdte saját fejlesztésű manőverező robotrepülőgépeinek mozgatható indítóállásokra telepítését - jelentette pénteken a China Times című angol nyelvű tajvani lap.

A jelentés szerint az ország minden körzetében telepítenek ilyen harceszközöket. A Hsziung Feng nevet viselő manőverező robotrepülőgép ("szárnyas rakéta") hatótávolsága ezer kilométer. Már dolgoznak továbbfejlesztett változatán, amelynek hatótávolsága eléri majd a kétezer kilométert.

Mindenesetre már a mostani verzió is képes csapást mérni a Kína délkeleti részén lévő jelentős katonai célpontokra - olvasható a China Times hasábjain.

A tajpeji védelmi minisztérium nem kívánta kommentálni a lap jelentését.

Az amerikai védelmi minisztérium olyan jelentést adott ki a múlt hónapban, amely szerint a kínai fegyverkezés súlyos fenyegetés Tajvanra és a kelet-ázsiai régió stabilitására nézve. A Pentagon által kiadott dokumentum szerint Kína 730 ballisztikus rakétát telepített újonnan, Tajvanra irányozva.

Bevásárolnak

E jelentés nyomán Tajvan és fő fegyverszállítója, az Egyesült Államok módosította a következő 15 évre kötött fegyverkereskedelmi szerződését, megnövelve a tajvani fegyvervásárlások értékét. A 15,5 milliárd (amerikai) dollár értékű fegyvervásárlást előirányzó szerződés értelmében Tajvan egyebek között Patriot rakétaelhárító rendszert, tengeralattjárók elleni harcra bevethető repülőgépeket és nyolc hagyományos tengeralattjárót szerez be az amerikai hadiipartól.

A tervbe vett nagy összegű hadikiadások heves vitát kavartak Tajvanon. Ellenzéki politikusok és társadalmi szervezetek bírálták a kormányt, mondván, hogy a katonai költekezés csak provokálja Kínát, és növeli a feszültséget a Tajvant és a kínai szárazföldet elválasztó Tajvani-szoros térségében.

Kína invázióval fenyeget

Kína továbbra is saját területének tekinti Tajvan szigetét, amely gyakorlatilag különvált tőle 1949-ben, a kínai polgárháború végén, de nemzetközi jogilag még most is Kínához tartozik. Peking szerint előbb-utóbb meg kell történnie az újraegyesítésnek. A kínai állam katonai invázióval fenyegeti Tajvant arra az esetre, ha a sziget hivatalosan kikiáltaná függetlenségét.