Laura, Alida
15 °C
32 °C

Bush nem áll ki Tajvan függetlenségéért

2003.12.11. 11:54
Peking teljes sikerként könyvelte el Ven Csia-pao kínai kormányfő első washingtoni látogatását különösen azután, hogy George Bush amerikai elnök erélyesen bírált minden olyan egyoldalú tajvani lépést, amely a sziget függetlenségének kinyilvánítását célozza.
"Megköszönjük és nagyra becsüljük Bush elnök véleményét, amelyet Ven miniszterelnök előtt fejtett ki" - fogalmazott csütörtökön Pekingben szokásos heti sajtóértekezletén Liu Csien-csao kínai külügyi szóvivő, aki szerint az amerikai elnök bizonyságát adta annak, hogy érti a kínai álláspontot.

Bush ellenzi

A kínai vezető kedden járt a Fehér Házban, és Bush a megbeszélésen leszögezte: ellenzi a tajvani vezetésnek azt a törekvését, hogy hivatalosan független államnak nyilvánítsa a szigetet, és az amerikai külpolitika továbbra is az egy Kína elvét vallja.

"Ellenzünk mindenféle egyoldalú döntést, akár Kína, akár Tajvan részéről, amely a status quo megváltoztatását célozza. Tajvan vezetőjének szavai és tettei arra utalnak, hogy ilyen egyoldalú döntést hozhat a fennálló helyzet megváltoztatására, amit mi ellenzünk" - hangsúlyozta az amerikai elnök.

Rakéták árnyékában

Csen Suj-pien tajvani elnök a napokban többször is hangoztatta: március 20-án az elnökválasztással egy napon olyan népszavazást akar, amelyen a sziget lakosai kérhetik majd, hogy Kína azonnal vonja vissza a Tajvanra szegeződő ballisztikus rakétáit, illetve, hogy Peking tegyen nyilvánosan világos ígéretet arra: nem alkalmaz erőt Tajvannal szemben.

Csen ugyanakkor leszögezte, hogy a referendumnak semmi köze a Kínától való függetlenséghez. "Nem áll szándékunkban megváltoztatni a status quót" - fűzte hozzá.

Kína egyesülne

Ven ezzel kapcsolatban a Bush elnökkel lezajlott találkozón hangsúlyozta: Kína a békés újraegyesítés híve mindaddig, amíg csak van reménysugár az ilyen megoldásra. Peking tiszteletben tartja, hogy a tajvani nép demokráciát akar, de a tajvani vezetés a demokrácia örvén népszavazással akar éket verni Tajvan és Kína közé. A szakadár tevékenységet azonban a kínai fél egyáltalán nem fogadhatja el.

Ven szerdán körútjának következő állomására, Kanadába utazott tovább.