Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Törvényesen támadhat Tajvanra Kína

2005.03.14. 10:53
Megemelte a hadsereg költségvetését és elfogadta a Tajvan lerohanására is felhatalmazó elszakadásellenes törvényt a kínai parlament. Hu Csin-tao államfő harcias kijelentésekkel ünnepelte a döntést.

Elfogadta az elszakadásellenes törvényt a kínai parlament. A határozat felhatalmazást ad a kínai kormánynak, hogy akár háború árán is megakadályozza a tajvani függetlenség kikiáltását.

A törvény már múlt heti bemutatásakor nagy nemzetközi felháborodást váltott ki. A Peking által egyszerűen lázadó tartománynak tartott Tajvan kormánya szerint az elszakadásellenes törvény teljes felhatalmazást ad a kínai hadseregnek a támadó hadműveletekre, így valójában a háború jogalapját teremtette meg.

Több pénz a seregnek

A törvényjavaslatot beterjesztő parlamenti képviselő ugyanakkor úgy vélte, a hadsereget csak a legvégső esetben vetnék be, ha az újraegyesítés minden más lehetőség elbukott volna.

Az elszakadásellenes törvényt a kínai törvényhozás a szokott módon, 2896 igenszavazattal, egyhangúlag fogadta el. Az Csinhva hivatalos hírügynökség szerint Hu Csin-tao államfő-pártfőtitkár a törvény elfogadása után azonnal aláírta a jogszabály hatálya lépéséről szóló rendeletet. A törvény elfogadása előtt egy nappal az államfő azt hangoztatta, hogy a kínai hadseregnek készen kell állnia a háborúra, és a nemzet védelmének ügyét minden más dolog fölé kell helyeznie.

Az elszakadásellenes törvény elfogadása után a törvényhozás 12,6 százalékkal megemelte a hadsereg 2005. évi költségvetését is. A képviselők szerint a plusztámogatás nem a háború előkészítését, hanem a hadsereg modernizálását szolgálja.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft