Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Negyven gonosztevőt öltek meg Pakisztánban

2006.04.07. 09:44
Heves harcok dúltak Pakisztán északnyugati határvidékén, az úgynevezett törzsi területeken a pakisztáni hadsereg és tálib fegyveresek között. Egy katonai szóvivő szerint a hadsereg legalább negyven tálib fegyverest megölt.

„A legújabb jelentések szerint megöltek legalább negyven gonosztevőt” - mondta a hadsereg szóvivője Iszlámábádban. Ugyanezt jelentette be az Északnyugati Határtartomány kormányzója közleményében. A gonosztevő a hivatalos szóhasználat az iszlám fegyveresekre Pakisztánban. A szerdai hadijelentés 16 halott és 19 fogságba ejtett tálibról szólt.

A pakisztáni kormányerők négy tagjuk elvesztése után indítottak ellentámadást a térségben. A foglyoktól szerzett információ szerint a fegyveresek 150-en vannak, és nagy részük Dél-Vazirisztánból érkezett harcias hitszónokok felhívására az összecsapások helyszínére, Észak-Vazirisztánba.

A pakisztáni hadsereg mintegy 80 ezer katonát telepített az Afganisztánnal közös, hosszú határra, hogy féken tartsa a szomszédos országból kiszorult tálibokat, helyi támogatóikat és külföldi szövetségeseiket, akik feltehetőleg az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjai.

Pervez Muszaraf pakisztáni elnök a múlt hónapban felszólította a törzsi területeken rejtőző külföldi fegyvereseket, hogy távozzanak az országból, vagy megsemmisítik őket. Márciusban legalább 200 iszlámista vesztette életét az összecsapásokban.