Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

'El kell dönteni, felszabadítás vagy megszállás'

2003.04.01. 00:21
Azt már valószínűleg belátta az amerikai politikai vezetés, hogy a helyi lakosság támogatását élvező gyors háború terve kudarcot vallott, nem tudni azonban, hogy meghozták-e a döntést a hadviselés "hatékonyabbá" tételéről - nyilatkozta az Indexnek Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő. Bászra ostroma teszt, a veszteségek mértékének felmérése után dönthetnek Bagdad megtámadásáról.
Az amerikai politikai vezetés feltehetően felismerte, hogy a gyors és a helyi lakosság támogatását élvező háború elképzelése kudarcot vallott - véli Tálas Péter, a Honvédelmi Minisztérium Stratégiai és Védelmi Kutató Hivatalának főigazgató-helyettese. A szakértő szerint erre utal egyrészt az újabb százhúszezer amerikai katona a Perzsa-öböl térségébe küldése, másrészt az elmúlt napok kvázi tétlensége is.

Kétségtelen, hogy győzni fognak

"Amennyiben Huszein megdöntését tekintjük a fő stratégiai célnak, akkor nem történt változás" - nyilatkozta az Indexnek Tálas. Mint mondta, nem kétséges, hogy a koalíció győzelmet arat. A kérdés csupán az, hogy ezt milyen gyorsan és mekkora áldozatokkal teszi. Feláldozza-e az amerikai hadsereg a "politikailag korrekt", azaz az áldozatok számának minimalizálására törekvő hadviselést a hatékonyságért cserébe? Ha igen, gyors győzelmet arathat.

Bászra Bagdad főpróbája

Bászra ostroma valószínűleg választ ad majd erre a kérdésre. A dél-iraki város a hírek szerint hétfőn ténylegesen megkezdődött ostroma során felmérhető, hogy mekkora civil és szövetséges veszteségekkel járhat az utcai harcokat sem mellőző háború. A szövetségesek várhatóan az itt levont tapasztalatok függvényében döntenek arról, hogy azonnal megtámadják-e Bagdadot, vagy bevárják az erősítéseket.

Korrektség a hatékonyság rovására

Tálas szerint a háború eddigi eseményeit egyértelműen az amerikai politikai vezetés szándékai határozták meg, szemben a hadvezetés elvárásaival. A fő célok közül azonban a gyorsan és - mind veszteség, mind anyagiak szempontjából - "takarékosan" megvívott háború már-már elérhetetlennek tűnik. Nem tudni azonban, hogy a politikusok elszánták-e magukat annak a döntésnek a meghozatalára, hogy a "politikai korrektséggel" szemben a hatékonyságra helyezzék a hangsúlyt, akár nagyobb áldozatok árán is - véli Tálas.

Felkészültek, vagy csak rögtönöznek?

Jelenleg nehéz eldönteni, hogy az amerikaiak folytatják-e a "felszabadító" háborút, vagy már felkészültek Irak megszállására, az invázió minden következményével, az esetleges humanitárius katasztrófákkal és a civil áldozatok nagy számával együtt. Mint ahogy azt is nehéz eldönteni, hogy Bush-kormányzat számolt-e az elhúzódó háború lehetőségével, vagy ad hoc stratégiai tervezés folyik. Tálas szerint mindenesetre a háború milyensége meghatározza majd a béke minőségét is.