Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Terror franchise-rendszerben

2003.11.20. 12:41
Logikusan beilleszthetőek az isztambuli merényletek az al-Kaida politikai céljai közé. Bár a csütörtöki támadásokat valószínűleg nem maga bin Laden tervezte, az al-Kaida "márkanevet" lelkesen magukra vállalhatják a robbantók - vélekedett az Indexnek Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő.
Különösen "kínos" következményei lehetnek az isztambuli merényleteknek - nyilatkozta az Indexnek Tálas Péter biztonságpolitikai elemző, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője. Bár egyelőre még csak feltételezés, hogy a merényletek mögött az al-Kaida áll, Tálas nem tartja kizártnak, hogy bin Laden szervezetének számlájára írják majd a merényletet.

A terrorizmus vezető márkája

Mint mondta, amerikai elemzők mostanában a "McAl-Kaida" jelenségről, a terrorizmus egyfajta franchiseosodásról beszélnek. "Az al-Kaida márkanév, amit a robbantók szívesen magukra vesznek" - mondta, hozzátéve, hogy ez az al-Kaida céljainak is megfelel. Kétli azonban, hogy Oszama bin Laden állna a merényletek mögött, hiszen még az sem biztos, hogy a terroristavezér "egyáltalán ismeri Isztambul térképét".

Ez azonban azt jelenti, hogy az al-Kaida, ha nem is a hagyományos értelemben, de valóban nemzetközi hálózattá bővült.

Céltudatos gonoszok

Tálas szerint nem jelent taktikaváltást az al-Kaida részéről, hogy muzulmán lakosságú országban robbantott. A terrorszervezet valamennyi merényletének komoly üzenete van, ez esetben egy NATO-tag, "talán a legsebezhetőbb NATO-tag" ellen követtek el merényletet.

Az üzenet egyrészt szolgálhatja az amerikaiak és a NATO többi tagjának az "idegesítését" is, másrészt a muzulmán lakosságnak is üzen. "Vagy velünk vagytok, vagy ellenünk" - olvassa ki az üzenetet az arab rezsimek ellen a nyugatellenes harcának vehemenciájával küzdő al-Kaida robbantásaiból. "Ezek az emberek minden kétséget kizáróan gonoszak, de nem buták" - összegezte véleményét a biztonságpolitikai szakértő.