Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Tálibellenes támadás Afganisztánban

2001.09.23. 13:28
A tálibellenes Északi Szövetség katonai alakulatai az ország északi részében folytatták általános támadásukat, és megközelítették Mazari-Sarif városát.
Abdul Rasid Dosztum tábornok, az tálibellenes Északi Szövetség egyik katonai parancsnoka vasárnap bejelentette, hogy csapatai a Mazari-Sariftől 100 kilométernyire nyugatra elterülő Szare körzet elfoglalásával jelentős stratégiai sikert értek el.

Az üzbég hadvezér, a Dzsumbus-i-Milli ellenzéki csoport vezére szerint ugyanis ezen a körzeten haladnak át a Balh, Szamangán és Dzsozdzsan tartományokat összekötő fő útvonalak.

Az AP hírügynökségnek telefonon nyilatkozva a tábornok azt mondta, hogy katonái megöltek 80 tálib fegyverest, és elfogtak mintegy 200 katonát. A tálibok szóvivője Kabulban megerősítette az üzbég hadvezérnek a harcok hevességéről szóló közlését, de azt állította, hogy az arcvonalon nem történt változás, az Északi Szövetség alakulatai nem tettek szert területi nyereségre.

Abdullah, aki a tálibok által elkergetett, de az ENSZ által még mindig törvényesnek elismert Burhanuddin Rabbani tádzsik nemzetiségű afganisztáni elnök rendszerének megbízottja, az ITAR-TASZSZ szerint kijelentette: a feladat nem egyszerűen a tálib rezsim megbuktatása. Afganisztánból el kell kergetni minden nemzetközi terroristát, véget kell vetni a vérontásnak, végül pedig széles alapokon nyugvó koalíciós kormányt kell létrehozni.

Az Északi Szövetség részben azokat a mudzsahed, vagyis szabadságharcos csoportokat tömöríti, amelyek - soraikban sok tádzsik, üzbég és hazara nemzetiségű harcossal - a 80-as években nyugati segítséggel küzdöttek a szovjet megszállók ellen. A 90-es években azonban e csoportok egymás ellen fordultak, és a harcok közepette elpusztult Kabul főváros is.

Az Északi Szövetség hivatalosan akkor alakult meg, amikor a 90-es évek elején terjeszkedni kezdett a tálib iszlám vallási fanatikusok Pakisztántól támogatott, zömmel pastu nemzetiségűekből toborzott mozgalma, amely mostanra uralma alá hajtotta Afganisztán majdnem 90 százalékát.