Bernadett
0 °C
4 °C

Külföldiek kivégzésével fenyegetőznek a tálibok

2006.03.13. 11:56
Tálib bíróság elé állítják a Kandahár mellett elrabolt négy külföldit, akiket kémként ki is végeznek, jelentette ki Omar molla, a bukott tálib rezsim vezetője. Állítólag három albán és egy német esett fogságba, a német külügyminisztérium igyekszik tisztázni a helyzetet.

Elrendelte négy, Dél-Afganisztánban elrabolt külföldi állampolgár kivégzését Mohammed Omar molla, a megbuktatott tálib rendszer illegalitásban élő egykori vezetője. Omar utasítását telefonon közölték a brit hírügynökséggel vasárnap este a Kandahár tartománybeli Szpin-Baldak határvárosban.

A tálibok szóvivője, Kari Mohammed Juszuf szerint "ezek az emberek Amerika parancsára jöttek Afganisztánba, s ezért halálra kell ítélni őket". A szóvivő korábban azt mondta, hogy négy albán és négy afgán van tálib fogságban, akiket szombaton raboltak el Kandahár tartományban.

Később azt közölte, hogy négy afgánt, köztük két gépkocsivezetőt, elengedtek, négy külföldit - három albánt és egy németet - azonban továbbra is fogságban tartanak. Az afgán hatóságok nem tudták megmondani, hogy a négy elrabolt külföldi mit csinált Kandahár tartományban. A szóvivő közlése szerint egy tálib bíróság fog ítélkezni fölöttük mint amerikai kémek fölött.

A német külügyminisztérium közölte, hogy minden fontos érintett szervvel és az afgán hatóságokkal szorosan együttműködve igyekszik tisztázni a tényállást. A tálibok a múltban amerikai kémeknek bélyegezték a külföldi cégek és nem kormányzati szervezetek elrabolt munkatársait, akik részt vállaltak Afganisztán újjáépítéséből. Németország mintegy 2500 katonát is állomásoztat Afganisztánban a nemzetközi biztonsági erő keretében.

A kandahári hatóságok kutatást indítottak a négy elrabolt külföldi után, akik két gépkocsival utaztak, amikor fegyverrel feltartóztatták őket.