Emőke
-4 °C
9 °C

Tálibok fogságába eshetett egy olasz újságíró

2006.10.14. 23:33
Magukat tálibnak valló túszejtők raboltak el egy olasz újságírót sajtóértesülések szerint. A Reutersnek a tálibok tagadtak, a hatóságok még csak az újságíró eltűnéséről tudnak.

Fegyveresek elraboltak egy olasz újságírót Afganisztán déli részén. Egyelőre nem tudni biztosan, hogy tálib lázadók vagy váltságdíjban reménykedő bűnözők hurcolták-e magukkal Gabriele Torsellót.

Torsello Londonban lakik, szabadúszó tudósító.

A Padzsvok független afgán hírügynökségnek szombaton sikerült telefonon beszélni egy afgán férfival, aki együtt utazott Torsellóval Laskargáh városból, Hilmend tartomány székhelyéről Kandahárba. Közlése szerint útközben rabolta el öt fegyveres az olasz újságírót. Torsello mobiltelefonját egy férfi vette fel, és azt mondta a Padzsvoknak, hogy tálibok, és kémkedéssel gyanúsítják foglyukat.

A Reutersnek nyilatkozó tálib források tagadták, hogy közük van az emberrabláshoz. A válságövezetekre szakosodott PeaceReporter olasz internetes napilap szombaton azt közölte, hogy Torsello telefonon beszélt egy olasz segélyszervezet laskargáhi kórházának biztonsági főnökével. Mint mondta, csütörtökön hurcolták el, de azt nem tudja, hogy kik és hol tartják fogva.

Az újságíró elrablását hivatalosan nem erősítették meg az olasz hatóságok sem Rómában, sem Kabulban. Dominic Whyte, a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) szóvivője annyit mondott, hogy az olasz újságírót két vagy három napja nem tudják elérni telefonon.