Gusztáv
-4 °C
1 °C

Hatásos volt a tálib drogpolitika

2004.01.19. 11:20
Kétharmadával csökkentette a világ herointermelését a tálib drogszigor - áll egy brit tudományos felmérésben. A kutatást végző Graham Farrell azonban maga is elismeri, hogy a vallási fanatikusok embertelen módszereit a világ más részein nem lehetne alkalmazni.
A tálibok máktermesztés elleni harca volt a "világ leghatásosabb" kábítószer-szabályozása - állítja egy BBC által idézett brit tanulmány. A vallási fanatikusok uralma idején kétharmadával csökkent a világ herointermelése.

Az 1990-es években - és az azt megelőző időszakban is - Afganisztán volt a világ elsőszámú ópiumszállítója - írja a BBC. A tálibok uralma idején szigorú, olykor embertelen büntetés várt a drogtermesztőkre. Nem véletlen, hogy az amúgy lelkes tanulmány is elismeri, hogy a tálibok módszereit másutt nem lehetne alkalmazni.

Kollektív bűnök

A tálibok a kemény drogpolitikája a kollektív bűnösség elvén alapult - ismerte el a BBC-nek a tanulmányt készítő Graham Farrell. A tálibok a helyi vezetőkön kérték számon a drogellenes rendszabályok betartatását, azaz ha valahol mákföldre bukkantak, a vezetőt is felelősségre vonták - mondta el a Loughborough egyetem kriminológusa. Az együttműködést megtagadó farmerek arcát feketére festették és börtönbe vetették. Olykor nyilvánosan megszégyenítették őket - tette hozzá.

Farrell tanulmánya szerint a tálibok ellenőrizte területen gyakorlatilag megszűnt a máktermesztés, ami világviszonylatban a herointermelés 65 százalékos visszaesését okozta. A fanatikusok bukása óta azonban meredeken emelkedett a máktermelés.