Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tálibellenes sikerek Afganisztánban

2001.09.26. 10:04
A tálibok afganisztáni ellenzéke, az Északi Szövetség folytatta az előrenyomulást. Alakulataik szerdán elfoglalták a tálibok újabb hat hadállását. A szövetség hadműveleteit valószínűleg több ország segíti. Sajtóértesülések szerint orosz és tádzsik tüzérségi támogatás áll a sikeres offenzíva hátterében.
Az utóbbi napokban egyre hevesebbé váltak a harcok a tálib rendszer zömmel pastu nemzetiségű katonái és a Északi Szövetség főleg a tádzsik, üzbég és hazara népcsoporthoz tartozó harcosai között, miután az Egyesült Államok kijelentette: Oszama bin Laden terroristavezér rejtegetéséért és támogatásáért megbünteti a kabuli tálib rezsimet.

Bővebben: Polgárháborús ki kicsoda

Az afgán ellenzéki mozgalom már a hét elején katonai sikerekről számolt be; hírül adta, hogy a Tádzsikisztánnal és Üzbegisztánnal határos három északi tartományban visszahódított a táliboktól több települést.

Tálib ellentámadásra számítanak

Az előrenyomulás most a Tahár tartományi székhelyétől, Talikantól mintegy 25 kilométerre lévő Hazár Bág és Ziarat térsége ellen irányul, ahol a harcok igen hevesek - közölte Mohamed Habil, a szövetség új katonai parancsnoka, Mohamed Fahim szóvivője. Fahim az utóda a nemrégiben öngyilkos merényletben meggyilkolt Ahmed Sah Maszudnak. A szóvivő úgy nyilatkozott, hogy számítanak a tálib erők ellentámadására.

A szövetség ragaszkodik Afganisztán szuverenitásához

Az Északi Szövetség helyettes vezetője, Atikulla Barzsali tábornok, védelmiminiszter-helyettes orosz lapoknak nyilatkozva azt mondta, hogy fegyveres ereje csak ENSZ-védnökség alatt és Afganisztán szuverenitásának sérelme nélkül támogatna amerikai szárazföldi hadműveletet. Máskülönben nem elképzelhetetlen, hogy ők is ellenállnának az amerikai csapatoknak.

Az oroszok már beavatkoztak a harcokba?

Az oroszok már a hét elején bejelentették, várhatóan fegyverekkel fogják támogatni a tálibellenes erők harcát. Moszkvának az lehet a célja egy háborús beavatkozással, hogy a tálib hatalom megdöntése után jelenlegi pártfogoltja, az Északi Szövetség kerüljön hatalomra Kabulban - vélik elemzők. Az 1980-as években ezek az erők a szovjet intervenciós csapatok ádáz ellenségei voltak, a tálibok megjelenése után azonban fokozatosan javult Moszkva és az Északi Szövetségbe tömörülő erők viszonya.

A Gazeta.ru című orosz internetes lap nem zárja ki, hogy Oroszország és közép-ázsiai szövetségesei már be is avatkoztak a harcokba. Az újság szerint az Északi Szövetség gyors katonai sikereket hozó legutóbbi támadásai valószínűvé teszik, hogy az orosz erők és a tádzsik kormánycsapatok tüzérségi támogatást nyújtanak a tálibellenes afgán erőknek.

Bővebben: Három évtized polgárháború