Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A tálibok Amerika kegyelméért könyörögnek

2001.09.13. 12:55
- Ha az amerikaiak vissza akarják bombázni Afganisztánt a kőkorszakba, tudniuk kell, hogy ez az ország már most is közel áll hozzá - írja a The New York Times. A tálib kormány mérsékletre inti az Egyesült Államokat, és felhívja a figyelmet az afgán állam törékenységére. - Azt kérjük Amerikától, ne fokozza Afganisztán népének szenvedését - áll a nyilatkozatban. Abdul Hai Mutmain, a tálibok szóvivője sajtótájékoztatót hívott össze, ahol részben Oszama bin Laden védelmére kelt.
"Oszama bin Laden neve ezekben a napokban rendkívül ismertté vált, és szinte szimbólummá vált. Ez a név összeforrt az elmúlt napok történéseivel. Ennek ellenére bin Laden nem rendelkezik az ilyen merénylethez szükséges háttérrel. Reméljük, hogy az Egyesült Államok nem veszti el józanságát. Biztosak vagyunk abban, hogy egy elfogulatlan vizsgálat be tudja bizonyítani: a táliboknak nincs közük ehhez a gyáva akcióhoz."

A nyilatkozat hangsúlyozza: a vezetők megölése nem segíti a népet, és Afganisztán egyetlen létesítménye sem ér annyit, mint egy cirkálórakéta. A megtorlás csak a régió népei és az USA közti ellenszenvet erősítheti - áll a közleményben.

Afganisztánban 22 évig folyamatosan háború dúlt, az országban régóta éhínség és vízhiány van. 1998-ban - szintén Oszama bin Laden kapcsán - már sor került egy amerikai megtorló hadműveletre, amelynek során 70 rakétát indítottak feltételezett terrorista létesítményekre.