Sára, Márió
2 °C
6 °C

A tálibok az internetet is betiltották

2001.08.26. 23:17
Az afganisztáni tálibok vezetője, Mohamed Omar vasárnap az internet teljes betiltását rendelte el az ázsiai országban. A televízió, a rádió, a zene és a tánc tilalma után a netet használókra is büntetés vár az iszlámot szélsőségesen alkalmazó országban.
Az Afganisztánt irányító tálibok eddig is számtalan területen korlátozták már a polgári életet az országban, de vasárnap óta ez már az internetre is kiterjed. Vezetőjük, Mohamed Omar közétette rendeletét a net használatára vonatkozó tilalomról. Ennek értelmében a hálót csak a Legfelsőbb Vezető hivatalában használhatják, azoknak a kormányzati hivatalnokok, akik internetezni akarnak, ide kell fordulniuk.

A rendelkezés értelmében a kormányszerveknek meg kell találniuk a lehetőséget arra, hogy "lehetetlenné váljon az internethasználat az országban" - idézi a dokumentumot a Reuters. Az "erényügyi minisztériumnak" és a vallási rendőrségnek pedig ellenőrizniük kell a rendelkezés betartását és meg kell büntetniük az azt megszegőket.

A Reuters emlékeztet, hogy a több évtizedes háborúskodásban az ország infrastruktúrájának nagy része megsemmisült, a tálibok uralkodása pedig újabb csapást jelentett Afganisztán számára. A vallási fanatizmus az élet minden területét ellenőrzése alá vonta, néhány hónapja pedig a heves nemzetközi ellenkezés ellenére lerombolták a világörökség részét képező sziklákba vájt Buddha-szobrokat.