Gerzson
-3 °C
2 °C

A tálibok elismerték: náluk van bin Laden

2001.10.01. 10:50
Afganisztán tálib vezetői vasárnap hivatalosan is elismerték: valóban országukban rejtőzködik Oszama bin Laden. Pakisztán elnöke, Pervez Musharraf szerint kicsi az esélye annak, hogy a tálibok önként átadják a szeptember 11-i merénylet első számú gyanúsítottját. A tálibok vallási vezetője, Mullah Mohammed Omar szerint kudarccal végződne az amerikaiak támadása.

A szeptember 11-i öngyilkos támadások óta először az afganisztáni tálibok hivatalosan is elismerték, hogy náluk rejtőzködik a merényletek első számú gyanúsítottja, Oszama bin Laden. A szaúdi multimilliomosról Mullah Abdul Salam Zaeef, a tálibok pakisztáni nagykövete nyilatkozott vasárnap: szerinte Oszama Afganisztánban van, ám a biztonsági előírások miatt tartózkodási helye ismeretlen. "Csak a biztonsági emberek tudják, hol van Oszama bin Laden, de ellenőrzésünk alatt van" - ismertette újságíróknak a nagykövet.

A tálibok önként nem adják ki Oszamát

Pakisztán elnöke, Pervez Musharraf vasárnap a CNN-nek azt nyilatkozta: kevés esély van arra, hogy a tálibok önként kiadják Oszama bin Ladent. A pakisztáni elnök szerint mindeddig kétszer küldtek delegációt a tálibok vezetőihez, de a tárgyalások nem végződtek sikerrel. A pakisztáni vezető óvatosan szólt a környékbeli amerikai katonai hadműveletekről, és nem utasította el az amerikai katonai jelenlétet országában.

Megszólalt a tálibok vallási vezetője

A médiában ritkán szerepelő afganisztáni vallási vezető, Mohammed Omar mulla a tálibok ellenőrizte Kabul Rádióban arra figyelmeztette Amerikát, hogy esetleges támadása - az 1989-ben végződött orosz hadjárathoz hasonlóan -, nem fog sikerrel járni. "Ha megtámadtok, nem lesz semmi különbség köztetek és az oroszok között" - mondta Omar.

Bábkormány

Omar szerint Afganisztán soha sem fog támogatni egy "bábkormányt", és arra figyelmeztette a volt afgán királyt, hogy visszatérése a halálát jelenti. A tálib vallási vezető figyelmeztetésével egy vasárnapi találkozásra utalt: Mohammed Zahir Shah, az elűzött afgán király Rómában az amerikai kongresszus tagjaival tárgyalt. A 86 éves volt király ismertette, kérésre elvállalná egy ideiglenes afgán kormány vezetését.