Valér
2 °C
8 °C

Síita milíciák támadást indítottak Bászrában a britek ellen

2004.05.08. 10:05
Iraki síita fegyveresek támadásokat intéztek szombaton Bászrában a megszálló brit katonák ellen a dél-iraki város számos körzetében. Eddig egyetlen sebesülésről érkezett jelentés, de a hírügynökségek hangsúlyozzák, hogy a csatározások következményei egyelőre nem mérhetők fel a városban uralkodó zavaros állapotok miatt.
A Muktada asz-Szadr radikális síita vezetőhöz hű milícia fegyveresei csapatostul járták a dél-iraki város utcáit, és tüzet nyitottak a brit járőrosztagokra a város számos részén.

A síita fegyveresek páncéltörő rakétagránátot lőttek ki az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció helyi parancsnokságának épületére. Szadr fegyveres hívei kísérletet tettek a kormányzói palota ostromára is; egy csoport síita fegyveres tűzpárbajt kezdeményezett az épület őreivel. Brit katonák siettek az őrség segítségére, és elűzték a támadókat a kormányzói palota elől - közölték szemtanúk.

Brit katonák mintegy ötven páncélozott járművel bekerítették Szadr híveinek helyi központját. A síita milíciák parancsnokságán számos fegyveres tartózkodik, de egyelőre nem érkezett hír arról, hogy harc robbant volna ki köztük és az épületet bekerítő brit alakulatok között.

Szadr képviselői egy nappal korábban pénzt ajánlottak fel a város lakosainak az Irakot megszállva tartó koalíció katonáinak elfogásáért vagy megöléséért. Abdul Szattar al-Bahadli sejk, Szadr bászrai bizalmi embere például azt mondta a pénteki imára egybegyűlt híveinek, hogy 350 dollárnak megfelelő összeget kap jutalmul mindenki, aki elfog egy brit katonát, és 150 dollárnyi összeg üti a markát annak, aki megöl egy britet.

Al-Bahadli személyesen is részt vett szombaton a fegyveres milíciák akcióiban; maga vezetett egy osztagot, amely hatalmába kerített egy fontos közlekedési csomópontot a város déli részén.

Szadr híveinek félkatonai szervezete - a Mahdi Hadserege - uralja már hetek óta az iraki síita szent városokat, Nedzsefet, Kúfát és Kerbelát, és kemény csatákat vív jelenleg ezekben a városokban amerikai erőkkel. A síita milíciák Bászrában is sokat hallattak magukról az utóbbi hetekben, de ott nem sikerült magukhoz ragadniuk az irányítást.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft