Mátyás
-6 °C
1 °C

Két napon belül megindul a támadás?

2001.09.30. 13:11
Londoni lapértesülések szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia 48 órán belül válaszcsapást indíthat afgán kiképzőtáborok ellen. Tony Blair brit kormányfő kijelentette, birtokukban vannak a bizonyítékok, ám a titkos források miatt nem hozhatók nyilvánosságra.
George Bush amerikai elnök és legfőbb biztonsági, valamint hírszerzési tanácsadói vasárnap Camp Davidben stratégiai tanácskozást tartottak. A válaszcsapást előkészítő tanácskozáson George Tenet CIA-főnök és Condolezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó is részt vett. John Ashcroft igazságügy-miniszter bejelentette: a hatóságok eddig több mint 480 személyt vettek őrizetbe az ügy kapcsán.

Eközben az elnök fehér házi munkatársai az ország gazdasági életének fellendítésére és a szeptember 11-i támadások után munka nélkül maradtak megsegítésére vonatkozó terveken dolgoztak. A gazdasági szakértők olyan tervet dolgoztak ki, amely 13 hétre terjeszti ki a munkanélküli segélyeket, és további adócsökkentéseket is ajánlottak. A tanácsadók szerint Bush elnök a Demokrata Párttal egyetértésben a minimálbér emelésén is dolgozik.

Blair látta a bizonyítékokat

Tony Blair brit kormányfő vasárnap kijelentette: ő maga látta a cáfolhatatlan bizonyítékokat, amelyek egyértelművé teszik, hogy Oszama bin Laden szaúdi milliomosnak köze volt a szeptember 11-i New York-i és washingtoni merényletekhez.

A brit miniszterelnök a BBC1 televízió adásában kijelentette: ezek a bizonyítékok nem hozhatók nyilvánosságra, mivel "hírszerzési és egyéb érzékeny forrásokból" származnak.

Blair ismételten figyelmeztette az afganisztáni tálib vezetést: vagy segíti a nyugati országokat, és kiadja bin Ladent, vagy ellenséggé válik.

Támadás két napon belül?

Több londoni lap szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia 48 órán belül lecsap az Oszama bin Laden által irányított afganisztáni kiképzőtáborokra.

A The Observer szerint, amely meg nem nevezett amerikai és brit forrásokat idéz, a támadások célja megölni bin Ladent, és ezzel párhuzamosan csapásokat mérnének a tálib rendszer légi és szárazföldi erejére. A lap úgy tudja, hogy a légi csapásokat akár már vasárnap is elkezdhetik, az amerikai és brit különleges alakulatok közreműködésével.

A londoni hetilap azt is állítja, hogy döntő bizonyítékokat sikerült szereznie bin Laden felelősségéről a szeptember 11-i merényletekben, miután hozzájutott egy, a szaúdi milliomos tevékenységét régóta figyelemmel követő arab ország titkosszolgálata által összeállított dossziéhoz. Ebből kiderül, hogy az öngyilkos merényletekben részt vevő 19 túszszedő közel legalább egy olyan volt, akit az al-Kaida, bin Laden szervezete képzett ki.

A Mail on Sunday hasábjain az afgán ellenzéki Északi Szövetség egyik katonai vezetője kijelentette, hogy két napon belül új offenzívát indítanak a tálibok ellen az Egyesült Államok támogatásával. "Bízunk abban, hogy az ország több részén elindítandó támadásunkat fedezik majd az amerikai légi csapások" - jelentette ki Mohamed Redzsisztani parancsnok.