Vilhelmina
11 °C
28 °C

Legyőzhetetlen tamil tigrisek

2000.09.04. 21:11
Támadásba lendült vasárnap az északi Jaffna-félszigeten a Sri Lanka-i katonaság. Az ütközetnek legkevesebb 230 áldozata van, hivatalos adatokon kívül független jelentések a létező médiacenzúra miatt nem születnek.
A vasárnapi támadást a tüzérség és a légierő is támogatta, jelentős áttörést azonban nem sikerült elérni. A Sri Lanka-i kormány az egy hónap múlva esedékes választások miatt kényszerült a kiterjedt támadásra. A BBC tudósítója szerint a támadás fontosságát a magas rangú katonai tisztek jaffnai jelenléte is alátámasztja. A sziget északi része a tamilok ellenőrzése alatt van 2000 áprilisa óta, mikor a lázadóknak sikerült elfoglalni a Jaffna félszigetre vezető egyetlen utat, az Elefánt-hágót.

A kormánycsapatok parancsnoka határozottabb fellépést ígér
Több mint kétszázra tehető a halottak száma mind a két oldalon. A félnapos harc áldozatainak pontos száma azonban ismeretlen, mivel a szingaléz többség május óta médiacenzúrát vezetett be, csupán a szemben álló felek hivatalos közleményeire lehet támaszkodni. A tamilok szerint 100 kormányzati katona halt meg, a Sri Lanka-i kormány 71 áldozatról beszél. A sebesültek száma is nagy, de sok a menekült is. A kormányzati csapatok támadása a masszív technikai, fegyverzeti fölény ellenére nem járt sikerrel.

A konfliktus hosszú múltra tekint vissza

A Sri Lanka-i konfliktus a kisebbségi tamilok és a többségi szingalézok közötti nemzetiségi ellentétek miatt robbant ki. A szingalézok a lakosság 74 százalékát teszik ki, akik vallásuk szerint buddhisták. A tamilok a népesség 12 százalékát alkotják, ők a sziget északi és keleti felében élnek, és hinduk. A szigeten még lakik 6 százaléknyi indiai származású tamil, őket az Indiából érkező brit gyarmatosítók hoztak magukkal. A tamil és szingaléz nép közti ellentét ősidők óta létezik: még abban sem tudnak megegyezni, hogy kik a ,,szigetfoglalók".

A portugál, holland fennhatóság után 1815-ben az angolok gyarmatosították a szigetet. A britek az oszd meg és uralkodj jól bevált elve alapján egymásra uszították a tamilokat és a szingalézokat. A közigazgatási tisztségek elosztásánál a szingaléz többséget részesítette előnyben a brit kormányzó, és egy sor tamilellenes intézkedést is életbe léptettek. Az 1931-ben függetlenné vált országban 1956-ban csúcsosodott a belviszály, amikor a választásokon győztes szingaléz nemzeti párt első intézkedései között kihirdette a szingaléz nyelv egyeduralmát. Emiatt a konfliktus elmérgesedett.

A tamilok megalakították mérsékelt szervezeteiket (Tamil Egyesült Felszabadítási Front), mely a törvényhozásban is jelen van, és kevésbé mérsékelt szervezeteiket (Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei), akik független tamil államot szeretnének. 1983-ban, miután a tamil szélsőségesek 13 szingaléz katonát megöltek, a polgárháború kiszélesedett. Az ország fővárosában, Colombóban több ezer tamilt öltek meg, közel 100 ezren pedig Indiában kerestek menedéket. Az indiai kormányzat nyomására béketárgyalások kezdődtek el, melynek eredménye a tamil nyelv hivatalos elismerése, de az összecsapások kisebb-nagyobb intenzitással folytatódtak.