Judit
2 °C
7 °C

Legyőzhetetlen tamil tigrisek

2000.09.04. 21:11
Támadásba lendült vasárnap az északi Jaffna-félszigeten a Sri Lanka-i katonaság. Az ütközetnek legkevesebb 230 áldozata van, hivatalos adatokon kívül független jelentések a létező médiacenzúra miatt nem születnek.
A vasárnapi támadást a tüzérség és a légierő is támogatta, jelentős áttörést azonban nem sikerült elérni. A Sri Lanka-i kormány az egy hónap múlva esedékes választások miatt kényszerült a kiterjedt támadásra. A BBC tudósítója szerint a támadás fontosságát a magas rangú katonai tisztek jaffnai jelenléte is alátámasztja. A sziget északi része a tamilok ellenőrzése alatt van 2000 áprilisa óta, mikor a lázadóknak sikerült elfoglalni a Jaffna félszigetre vezető egyetlen utat, az Elefánt-hágót.

A kormánycsapatok parancsnoka határozottabb fellépést ígér
Több mint kétszázra tehető a halottak száma mind a két oldalon. A félnapos harc áldozatainak pontos száma azonban ismeretlen, mivel a szingaléz többség május óta médiacenzúrát vezetett be, csupán a szemben álló felek hivatalos közleményeire lehet támaszkodni. A tamilok szerint 100 kormányzati katona halt meg, a Sri Lanka-i kormány 71 áldozatról beszél. A sebesültek száma is nagy, de sok a menekült is. A kormányzati csapatok támadása a masszív technikai, fegyverzeti fölény ellenére nem járt sikerrel.

A konfliktus hosszú múltra tekint vissza

A Sri Lanka-i konfliktus a kisebbségi tamilok és a többségi szingalézok közötti nemzetiségi ellentétek miatt robbant ki. A szingalézok a lakosság 74 százalékát teszik ki, akik vallásuk szerint buddhisták. A tamilok a népesség 12 százalékát alkotják, ők a sziget északi és keleti felében élnek, és hinduk. A szigeten még lakik 6 százaléknyi indiai származású tamil, őket az Indiából érkező brit gyarmatosítók hoztak magukkal. A tamil és szingaléz nép közti ellentét ősidők óta létezik: még abban sem tudnak megegyezni, hogy kik a ,,szigetfoglalók".

A portugál, holland fennhatóság után 1815-ben az angolok gyarmatosították a szigetet. A britek az oszd meg és uralkodj jól bevált elve alapján egymásra uszították a tamilokat és a szingalézokat. A közigazgatási tisztségek elosztásánál a szingaléz többséget részesítette előnyben a brit kormányzó, és egy sor tamilellenes intézkedést is életbe léptettek. Az 1931-ben függetlenné vált országban 1956-ban csúcsosodott a belviszály, amikor a választásokon győztes szingaléz nemzeti párt első intézkedései között kihirdette a szingaléz nyelv egyeduralmát. Emiatt a konfliktus elmérgesedett.

A tamilok megalakították mérsékelt szervezeteiket (Tamil Egyesült Felszabadítási Front), mely a törvényhozásban is jelen van, és kevésbé mérsékelt szervezeteiket (Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei), akik független tamil államot szeretnének. 1983-ban, miután a tamil szélsőségesek 13 szingaléz katonát megöltek, a polgárháború kiszélesedett. Az ország fővárosában, Colombóban több ezer tamilt öltek meg, közel 100 ezren pedig Indiában kerestek menedéket. Az indiai kormányzat nyomására béketárgyalások kezdődtek el, melynek eredménye a tamil nyelv hivatalos elismerése, de az összecsapások kisebb-nagyobb intenzitással folytatódtak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?