József, Bánk
-6 °C
0 °C

Öngyilkos támadás Sri Lanka repülőtere ellen

2001.07.24. 20:00
A Sri Lanka-i Tamil Tigrisek öngyilkos támadása miatt több órára zárva maradt az ország egyetlen nemzetközi repülőtere. A legkevesebb 14 áldozatot és 300 milliós kárt okozó támadással a Sri Lanka-iak nemzetiségi háborújának kezdetére emlékeztek a tigrisek.
Öngyilkos támadást intéztek kedden hajnalban a Sri Lanka-i nemzetközi repülőtér ellen a nemzeti függetlenségükért harcoló Tamil Tigrisek. A fegyveres és kézigránátos roham következtében a támadók - a hatóságok szerint kilencen - mind meghaltak, további öt kormányzati katona vesztette életét, és tizenkét ember - köztük több civil is - megsérült.

A katonai hatóságok tájékoztatása szerint a tamilok két csoportban támadtak, és könnyűfegyverekkel, illetve gránátokkal támadtak. A támadásnak egyébként szimbolikus jelentése is van: 1983-ban ezen a napon kezdődött - a Tigrisek szerint - nemzetiségi háborújuk.

Mínusz nyolc gép Sri Lankának

A tamilok a kifutópályán várakozó repülőgépeket is megtámadták: nyolc katonai repülőgép megsérült vagy elpusztult, a pályát sűrű fekete füst borította be. A Sri Lanka-i állami légi szállító cégnek három Airbusa megsemmisült, további kettőt súlyosan megkárosítottak a támadásban. Jeyaraj Fernandopulle légügyi miniszter a Reutersnek adott nyilatkozata szerint a keletkezett kár 300 millió dollár.

A nemzetközi repülőtér a támadás óta nem üzemel, leghamarabb délután nyithat ki, de gép csupán szerdán reggel indulhat a szigetországból. A támadás időpontjában turisták százai tartózkodtak a repülőtér várótermében, a Reuters által megszólaltatottak úgy nyilatkoztak, hogy Sri Lankára nem jönnek többé üdülni.

Visszavágtak a kormányerők

Néhány órával a támadás után a kormányerők légitámadásokat intéztek az északon fekvő tamil állások ellen, de részletek erről még nem ismertek. Tudósítók szerint a légicsapásoknak inkább jelképes jelentése volt.