Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Öngyilkos robbantó Sri Lankán

2000.09.15. 12:04
Egy tamil öngyilkos robbantó hét embert megölt és huszonegyet megsebesített pénteken Sri Lanka fővárosában, Colombóban. A parlamenti választások előtt álló szigetországban a tamil tigrisek és hatóságok közötti polgárháború erőszakosabbá vált. Emberjogi csoportok a cenzúra megszüntetését követelik.
Az öngyilkos robbantó Colombó egy forgalmas pontját választotta ki merényletének színhelyéül: a fővárosi szemészeti kórház közelében hét embert - közöttük egy rendőrt - vitt magával a halálba. A huszonegy sebesült közül hét állapota válságos.

Az öngyilkos robbantó Colombó egy forgalmas pontját választotta ki merényletének színhelyéül
A robbantás valószínű célpontja egy Sri Lanka-i miniszter lehetett, aki később a nap folyamán járt a robbantás környékén. A CNN információi szerint az öngyilkos robbantó a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei radikális csoportosulás tagja volt, aki azután robbantotta fel magát, hogy a rendőr feltartóztatta és kérdőre vonta. A robbantó a kórházi bejutásra várakozók között álldogált, és egy civilnek tűnt fel a férfi zaklatott viselkedése.

Horrorfilmbe illő helyszín

A hatóságok szerint a halottak száma tovább nőhet. A robbantás helyszínét lezárták, a közelben parkoló autók megsérültek, a szemtanúk szerint horrorfilmbe illő a környék: az áldozatok testrészei az egész helyszínen szétszóródtak. Egy arra járó katonai autó és annak utasai könnyebben megsérültek, a katonaság szóvivője valószínűnek tartja, hogy ők voltak a merénylet célpontjai.

A szigeten október 10-én parlamenti választásokat tartanak
Sri Lankában 1983-ban robbant ki a tamilok és a szingalézek között a polgárháború. A kisebbségben lévő tamilok független államot szeretnének kiharcolni maguknak a sziget északi részében. A szeptember eleji kormányzati offenzíva sikertelenül ért véget, a tamil tigrisek legyőzhetetlennek bizonyultak.

Októberben parlamenti választások

A szigeten október 10-én parlamenti választásokat tartanak. A 225 helyért 29 politikai párt közel 5000 jelöltet indított. Ez év májusa óta a szigeten hadviselési meggondolásokból médiacenzúra létezik. A választások előtti erőszakhullámot és cenzúrát több emberjogi csoport elítélte, és a média "felszabadítására" kérték a Sri Lanka-i kormányt.