Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Magyarország nem csinál ügyet a 'tandemafférból'

2001.08.22. 10:00
A külügyi tárca érthetetlennek tartja, hogy a román külügyminisztérium "egy kiragadott és kimutathatóan torzított idézetet" alapul véve kritizálta a szófiai magyar nagykövetet - derül ki a külügyi szóvivő keddi közleményéből. A román külügyminisztérium szombaton bírálta a szófiai magyar nagykövetet, mert állítólag kritizálta a román kormányfő javaslatát az EU- és NATO-csatlakozási erőfeszítések segítésére létrehozandó bolgár-román "tandemről". Adrien Nastase kedden közölte: Románia a "határozottabb" hangnemtől sem riad vissza, ami a magyar-román kapcsolatokat illeti.
"A Külügyminisztérium megítélése szerint a szófiai magyar nagykövet szavait román részről többszörös áttételen keresztül, pontatlanul idézték" - tartalmazza a közlemény, amelyből az is kiderül, hogy a Külügyminisztériumban kedden arról tájékoztatták Crina Prunariu asszonyt, a budapesti román nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét, hogy Magyarországnak kiemelt érdeke szomszédainak és a térség országainak, így Romániának és Bulgáriának mielőbbi euroatlanti integrációja; Magyarország változatlanul szilárdan támogatja ezen országok erre irányuló erőfeszítéseit.

Mint arról hírt adtunk, a román külügyminisztérium szombaton bírálta Kolozsi Béla szófiai magyar nagykövetet, aki Bukarest szerint kritizálta a román kormányfő javaslatát az EU- és NATO-csatlakozási erőfeszítések segítésére létrehozandó bolgár-román "tandemről".

Közleményében a külügyi szóvivő hozzáteszi: "a magyar fél, miként ezt felső szinten is következetesen megerősíti, támogatja az adott országokkal - így kiemelten Romániával és Bulgáriával - ezek teljesítésének elősegítését célzó kétoldalú tapasztalatcserét, és fontosnak tartja, hogy az egyes tagjelöltek egymás között is megtalálják a saját belátásuk szerint leghatékonyabb együttműködési módozatokat".

A szóvivő hangsúlyozza, hogy Magyarország "hivatalos lépéseit és megnyilatkozásait partnerei ellenőrzötten autentikus közléseire, a másik fél előzetesen megismert álláspontjára, nem pedig áttételesen, sajtóhírekre kívánja alapozni", és reményét fejezi ki, hogy a román fél is ezt a megközelítést alkalmazza a jövőben.

Nastase a "határozottabb hangnemtől" sem riad vissza

Adrien Nastase román miniszterelnök kedden egy sajtóértekezleten felelevenítette a múlt heti bulgáriai látogatása alkalmával megfogalmazott ötletét, hogy Románia és Bulgária "tandemben" eredményesebben törekedhetne európai és euroatlanti integrációs törekvéseinek megvalósulásáért. Az újságírók ebben az összefüggésben megkérdezték tőle: milyen lesz a viszony Románia és Magyarország között azt követően, hogy a szófiai magyar nagykövet "beleszólt a tandemügybe".

Nastase válaszában azt mondta, hogy a román-magyar viszonynak "pozitívan" kell folytatódnia, de hozzátette: ha a helyzet úgy kívánja, Románia "a határozottság elemeit" is bevezeti a Magyarországgal folyó párbeszédbe. Válaszának kiegészítéséül a román miniszterelnök kijelentette: "A Románia és Magyarország közötti alapszerződés - több olyan év után, amikor a kapcsolatok bonyolultak voltak ezzel az országgal - eloszlatta annak a kriptorevizionizmusnak a képét, amellyel kapcsolatban az volt az érzésünk, hogy a magyaroknak nem sikerült megszabadulniuk tőle".