Szilárda
-4 °C
2 °C

Tandíjvita Németországban

2008.03.05. 12:02
Újra fellángolt a vita Németországban a tandíjról. Nincs egységes rendszer az országban, tartományonként változik a szabályozás, ahol a CDU van hatalmon ott kell fizetni, ahol a szociáldemokraták irányítanak, ott nem kell fizetni.

Ismét fellángolt a vita Németországban a tandíjakról. Szerdai értesülések szerint az egyetemi, illetve főiskolai tandíjak legkövetkezetesebb támogatóinak számító konzervatívok a legutóbbi tartományi választások, illetve a korábbi tiltakozások nyomán változtatni akarnak eddigi "elkötelezettségükön", s a felsőoktatási intézményekre bíznák a tandíjak alakítását.

Németországban nincs egységes tandíj, a rendszer tartományonként különböző. A Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) által irányított tartományok túlnyomó többségében már korábban szemeszterenként 500 eurós tandíjat léptettek életbe. Nincs tandíj ugyanakkor azokban a tartományokban, ahol a Német Szociáldemokrata Párt van hatalmon.

Így nincs tandíj egyetlen, a korábbi NDK-hoz tartozott keleti tartományban, továbbá azokban a nyugati tartományokban, amelyekben a szociáldemokraták részt vesznek a kormányban.

Sajtóértesülések szerint a CDU-ban egyre erőteljesebb a vita a tandíj-rendszer jövőjét illetően. A pártban - különösen tartományi szinten - úgy ítélik meg ugyanis, hogy a legutóbbi választásokon való, a reméltnél gyengébb szereplés egyik fő oka a konzervatívok oktatáspolitikája és ennek kapcsán elsősorban a tandíjakhoz való ragaszkodás volt.

A felmérésekből az tűnt ki, hogy a szociáldemokraták ezzel kapcsolatos politikája jóval nagyobb népszerűséget élvez, a diákok körében pedig egyre erőteljesebb az ellenkezés. Ezért Hessenben és Alsó-Szászországban, de Hamburgban is a konzervatívok olyan módosítást terveznek, amelynek értelmében az egyetemekre bíznák a tandíjak alakítását.

Az elgondolás szerint a tandíj egyelőre maradna ugyan, de az említett 500 euró a plafont jelentené, és a tandíjat az egyetemek csökkenthetnék. Felvetődött az is, hogy az oktatási intézmények maguk döntsék el: szükség van-e tandíjra vagy nem.

A tervezett intézkedés fő célja az lenne, hogy a tandíjjal kapcsolatos "kényelmetlen felelősséget" lehetőség szerint átruházzák az egyetemekre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!