Ágnes
-1 °C
2 °C

Tüntetés a 'felforgatás-ellenes' törvény miatt Hongkongban

2003.07.07. 16:50
Hongkong kormányzója beleegyezett, hogy egyelőre nem vezetik be a "felforgató tevékenységet" büntető törvényt. A törvény ellen már többször tüntettek, legutóbb több tízezer ember tiltakozott bevezetése ellen.
Tang Csi Van hongkongi kormányzó a hétfői rendkívüli ülésen jelentette be, hogy szerdán mégsem tartják meg a "felforgatás-ellenes" törvényről szóló szavazást. Peking korábban arra kérte a kormányzót, hogy a nemzetbiztonsági törvénycsomag részének tekintett, felforgatás-ellenes rendeleteket is tűzzék napirendre mihamarabb. Elemzők szerint Tang könnyen belebukhat az így kialakult helyzetbe. A férfit eddig is sok bírálat érte Pekingből a lanyhuló gazdaság és SARS-helyzet kezelése miatt.

A kormányzó azonban csak elhalasztani tudja a törvény elfogadását. 1997-ben Hongkong Kínához történt csatolása után új alkotmányt léptettek életbe, amely 23-as cikkelye alapján a Kínában alkalmazott felforgatás-ellenes törvényt is alkalmazni kell, jelentette a BBC.

Sérti a szabadságjogokat

Múlt hét kedden Hongkong történelmének egyik legnagyobb tüntetése zajlott, amelyen több tízezer ember demonstrált a törvény ellen. A tüntetők szerint a felforgatás-ellenes törvény sérti a szólásszabadság, a sajtószabadság és a szabad gyülekezés jogát. A törvény ugyanis életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtaná az "államellenes" bűncselekmények elkövetőit.