Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Tankok nyomulnak Gázavárosban

2009.01.12. 19:04
Hétfőn három irányból izraeli tankok indultak Gázaváros központja felé. A tűzszünetre egyelőre nincs esély. Már több mint 900 halottja van a háborúnak.

Hétfőn Gázaváros központja felé három irányból is megindultak az izraeli tankok. Mostanáig az izraeli hadsereg inkább csak a települések határából lőtte a gázai városokat. Az utcai harc vállalásával új szakaszába léphet a háború. Helyszíni beszámolók szerint a Gázavárosban nyomuló tankok ellenállásba ütköztek.

A városi harc a háború harmadik szakaszát jelenti. Az izraeli hadsereg hétfőn cáfolta, hogy eljött az ideje ennek a szakasznak, de sok jel utal arra, hogy a gázavárosi offenzíva ennek kezdete lehet. A háború első szakasza légitámadásokból állt, a második során pedig szárazföldi erők vonultak az övezetbe, de a települések belső részeire nem merészkedtek a katonák. Izrael szerint azért van szükség a városi front megnyitására is, mert a Hamász fegyveresei a civil lakosság közt, a települések belsejében húzzák meg magukat. A városi harcok kezdetére utal, hogy Izrael Gázába is küld már tartalékosokat. Eddig csak a Gázába vezényelt katonák korábbi őrhelyére vezényelte behívott tartalékosait.

A városi harcok minden eddiginél nagyobb veszteségeket hozhatnak mindkét oldalnak. Az izraeli hadsereg hétfőn több településen is szórólapokkal és telefonhívásokkal figyelmeztette a gázai civileket, hogy saját biztonságuk érdekében ne menjenek a Hamász fegyvereseinek közelébe.

A palesztin mentőszolgálat szerint már több mint 900 halálos áldozata van a december 27-én kezdődött háborúnak, közülük 277-en gyerekek voltak. 4100 palesztin sebesült meg. Izrael eddig 13 embert vesztett.

Hétfőn csökkent az izraeli légicsapások intenzitása. Elsősorban a Hamász vezetőinek házait, fegyverraktárakat és csempészalagutakat bombáztak az izraeli légierő szerint. Hétfőn 15 rakétát lőttek ki Gáza területéről Izraelre, de a fegyverek csak anyagi kárt okoztak.

Izrael vezetői hétfőn ismét elutasították az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali tűzszünetre felszólító javaslatát.

Az egyiptomi fővárosban folytatódtak a tűzszünetről szóló egyeztetések, egyelőre a Hamászt győzködte az egyiptomi elnök a feltételek elfogadásáról. Az izraeli küldöttség elhalasztotta kairói útját. A közvetítésben az USA, EU, az ENSZ és Oroszország is részt vesz, az EU-t Tony Blair volt brit miniszterelnök képviseli.