Jolán
2 °C
4 °C

Szlovák földrajzi nevek kerültek a magyar tankönyvbe

2008.09.23. 14:09
Csak szlovákul tünteti fel a földrajzi neveket a szlovákiai magyar negyedikes tanulók új magyar nyelvű honismeret tankönyve, ezért a magyar párt a kiadvány bevonását követeli. Az írásmód alkotmányellenes és a kisebbségi status quo megsértésének minősül - figyelmeztet a Magyar Koalíció Pártja (MKP). Ha kell, nemzetközi fórumon is tiltakozni fognak.

Szigeti László képviselő, a magyar párt volt oktatási minisztere keddi sajtóértekezletén elmondta: az egynyelvű földrajzinév-jelöléssel a pozsonyi Orbis Pictus kiadó a miniszter rendeletét is megszegte, mert az alapján a szlovák nyelvű névalak után, zárójelben magyarul is feltüntetendő a név. Pártja a tankönyv azonnali bevonását követeli. Az oktatási miniszter erre nem hajlandó. A szélsőséges és magyarellenes Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjához tartozó Ján Mikolaj kedden közölte, az államnyelvről szóló törvény alapján szlovákul kell szerepeltetni a megnevezéseket. Mint hangsúlyozta, a kiadóknak lehetővé tették a magyar névalak zárójeles magyar névalakot, de hogy így tesznek-e, már rajtuk múlik.

A kétnyelvű jelölés egyébként a két világháború közti Csehszlovák Köztársaság óta gyakorlat Szlovákiában, kisebb-nagyobb következetességgel a pártállami időkben is érvényesült. "Az MKP visszautasítja, hogy a magyar tannyelvű iskolák tanulóinak ilyen tankönyvekből kelljen tanulniuk, amelyek intoleranciájukkal és diszkriminatív jellegükkel a kommunizmus idején kiadott tankönyveken is túltesznek" - szögezte le Szigeti László.

Az MKP az ügyben tárgyalni fog Dusan Čaplovič kisebbségekért is felelős szlovák miniszterelnök-helyettessel, de ha nem éri el a tankönyv bevonását, nemzetközi fórumokhoz fordul. Szigeti László a pozsonyi Pátria rádiónak azt nyilatkozta: esetleges tiltakozó akciók szervezéséhez a korábban létrehozott szlovákiai magyar koordinációs bizottság összehívása sem kizárt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?