Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Szlovák földrajzi nevek kerültek a magyar tankönyvbe

2008.09.23. 14:09
Csak szlovákul tünteti fel a földrajzi neveket a szlovákiai magyar negyedikes tanulók új magyar nyelvű honismeret tankönyve, ezért a magyar párt a kiadvány bevonását követeli. Az írásmód alkotmányellenes és a kisebbségi status quo megsértésének minősül - figyelmeztet a Magyar Koalíció Pártja (MKP). Ha kell, nemzetközi fórumon is tiltakozni fognak.

Szigeti László képviselő, a magyar párt volt oktatási minisztere keddi sajtóértekezletén elmondta: az egynyelvű földrajzinév-jelöléssel a pozsonyi Orbis Pictus kiadó a miniszter rendeletét is megszegte, mert az alapján a szlovák nyelvű névalak után, zárójelben magyarul is feltüntetendő a név. Pártja a tankönyv azonnali bevonását követeli. Az oktatási miniszter erre nem hajlandó. A szélsőséges és magyarellenes Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjához tartozó Ján Mikolaj kedden közölte, az államnyelvről szóló törvény alapján szlovákul kell szerepeltetni a megnevezéseket. Mint hangsúlyozta, a kiadóknak lehetővé tették a magyar névalak zárójeles magyar névalakot, de hogy így tesznek-e, már rajtuk múlik.

A kétnyelvű jelölés egyébként a két világháború közti Csehszlovák Köztársaság óta gyakorlat Szlovákiában, kisebb-nagyobb következetességgel a pártállami időkben is érvényesült. "Az MKP visszautasítja, hogy a magyar tannyelvű iskolák tanulóinak ilyen tankönyvekből kelljen tanulniuk, amelyek intoleranciájukkal és diszkriminatív jellegükkel a kommunizmus idején kiadott tankönyveken is túltesznek" - szögezte le Szigeti László.

Az MKP az ügyben tárgyalni fog Dusan Čaplovič kisebbségekért is felelős szlovák miniszterelnök-helyettessel, de ha nem éri el a tankönyv bevonását, nemzetközi fórumokhoz fordul. Szigeti László a pozsonyi Pátria rádiónak azt nyilatkozta: esetleges tiltakozó akciók szervezéséhez a korábban létrehozott szlovákiai magyar koordinációs bizottság összehívása sem kizárt.