Alfréd
-2 °C
2 °C

Több millió fontért radart vásárol Tanzánia

2001.12.28. 14:05
Huszonnyolcmillió angol fontba (majdnem 12 milliárd forint) kerül az a légiirányító rendszer, amit Tanzánia szeretne megvásárolni Nagy-Britanniától katonai és polgári repülésének biztosítására. A négy éve készülődő ügylet meglepte a Világbankot, aki szerint a pénzt inkább az egészségügyre és oktatásra kéne költeni. Tanzánia egyike a világ legszegényebb országának, a Világbank és az Nemzetközi Valutaalap idén novemberben 3 milliárd dolláros kölcsön megfizetését engedték el az országnak.

Viharos ülésen járult hozzá a brit kormány, hogy huszonnyolcmillió fontért eladják Tanzániának azt a fontos légiirányító rendszert, ami 250 brit munkahelyének megtartását jelentené.

Tanzánia - ahol az egy főre eső GDP évi 240 dollár - négy évvel ezelőtt jelezte, hogy szeretne egy hasonló rendszert vásárolni. A légiirányító rendszer vásárlását - mely katonai és polgári célokra is használható - a Barclays Bank finanszírozza, 40 millió fontot kölcsönözve Afrika egyik legszegényebb országának.

Világbank: egy olcsóbb modell is elég lett volna

Az ügyletről szóló hírek azonban nem tetszenek a Világbanknak és érthető módon: a Nemzetközi Valutaalappal karöltve ez év novemberében 3 milliárd dollárt engedtek el Tanzánia tartozásából, így az ország adóssága után fizetett kamat 193 millió dollárról 116 millió dollárra csökkent.

A Világbank nem ellenzi a rendszer vásárlását, szerinte azonban egy régebbi és olcsóbb modellel is megelégedhetne a tanzániai kormány. A Világbank számításai szerint túlzás a szükséges oktatási költségvetés egyharmadát egy ilyen rendszerre költeni. Noha egy brit lap azt jelentette, hogy a Világbank megtilthatja az ügyletet, a pénzintézet szerint erre nincs lehetősége.

Katonai célokra is használhatják a rendszert

A szervezetnek az sem tetszik, hogy a légiirányító rendszert katonai célokra is kívánják használni, és ez a "funkció" is megdobta a számlát néhány millió fonttal. A tanzániai légvédelemnek egyébként tizenkilenc vadászgépe van (egyik sincs repülőképes állapotban), és négy fegyver nélküli helikoptere. Tanzánia kormánya megvédte az ügyletet: szerintük az ország védelmének és biztonságának érdekében szükség van a rendszerre.

Nigéria űrprogramot indítana

A közelmúltban egy másik szegény afrikai ország is nagyravágyó terveket szőtt: a nyáron Nigéria bejelentette, hogy űrprogramot kíván indítani. Az országban alapvetők az infrastrukturális hiányosságok: kevés a járható út, szinte hiányzik az egészségügyi ellátás és kevesen tanulhatnak.