Oszkár
20 °C
29 °C

Tapétavágó késsel tesztelte a biztonsági rendszert

2003.10.21. 10:12
"A biztonsági ellenőrzések nem túl alaposak" - állt azoknak a fegyverként is használható szerszámoknak a tasakján, melyeket egy amerikai diák csempészett fel több utasszállító gép fedélzetére. A késeket hetekig nem vette észre senki.
Nem néhány órán, hanem öt héten át voltak két amerikai utasszállító gép mosdójában azok a tapétavágó kések, amelyeket egy 20 éves amerikai diák helyezett el ott - közölte hétfőn közvetítők útján maga a "csínytevő", aki a biztonsági ellenőrzések alaposságát akarta kipróbálni.

A tapétavágókat a múlt hét végén fedezték fel, s már éppen hozzáláttak volna az összes amerikai utasszállító gép átvizsgálásához, amikor önként jelentkezett a tettes.

"Nem túl alapos"

A diák, aki péntek óta őrizetben van, hétfőn közölte: a különösen éles vágóeszközöket már szeptember 12-én, illetve 15-én elhelyezte részint a washingtoni nemzetközi, részint az észak-karolinai Raleigh-Durham repülőtéren egy-egy ott álló utasgép mosdójában. A tapétavágókat rejtő nejlonzacskókban cédulákat is tett azzal a felirattal, hogy "A biztonsági ellenőrzések nem túl alaposak".

A diák azt is elmondta hétfőn, hogy tettéről még szeptember közepén elektronikus postán értesítette az amerikai repülésbiztonsági hatóságokat, de üzenetére senki sem reagált. További közlése szerint ő maga február óta "hat alkalommal repült amerikai gépeken úgy, hogy fegyvernek használható tárgy volt nála".

Nem reagáltak

Tom Ridge amerikai belbiztonsági miniszter a diák legújabb közlései nyomán nagyon alaposan ki akarja vizsgáltatni, miért nem reagált senki a diák teljes nevet és pontos címet tartalmazó e-mail üzenetére, és - ha igaz, amit a fiatalember állít -, hogyan fordulhatott elő, hogy a később oly nagy riadalmat keltő tárgyak hetekig a két gép mosdójában maradtak.

A diákot mindettől függetlenül tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják pánikot okozó tettéért.