József, Bánk
-6 °C
0 °C

Tálib-pakisztáni egyezmény a tárgyalások folytatásáról

2001.09.28. 22:01
A pénteki sikertelen tárgyalások után magas rangú pakisztáni papok és az Afganisztánban hatalmon levő tálib mozgalom vallási vezetője pénteken közös nyilatkozatban tudatták: folytatják a tárgyalásokat. A tálibok ugyanakkor közölték, hogy szóba sem jöhet bin Laden kiadatása.
Mohammed Omar molla tálib szellemi vezető és a pakisztáni vallási vezetők a dél-afganisztáni Kandahárban írták alá a megbeszélések folytatásáról szóló megegyezést - közölte a tálib kormány konzulja Karacsiban. Az illetékes szerint a felek az együttműködés távlatait kívánják megvitatni a további tárgyalásokon.

A pénteki megbeszéléseken Oszama bin Ladenról, a szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrorcselekmények feltételezett első számú megszervezőjéről a vallási vezetők nem is ejtettek szót - állította a pakisztáni küldöttség egy tagja a Reutersnak. Az illető úgy vélte, hogy a molla nem fél a háborútól Amerikával.

Ugyanakkor Dzsamil mufti pakisztáni vallási vezető - aki tagja volt annak a pakisztáni küldöttségnek, amely pénteken közvetíteni próbált a tálibok vezetőknél - az AFP hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a tálib vezetők "erkölcsi és vallási megfontolásokra" hivatkozva utasították el pénteken a Oszama bin Laden kiadatását.

A mufti elmondása szerint a tálibok világossá tették, hogy szóba sem jöhet bin Laden kiadatása. A pakisztáni küldöttség látogatása mindazonáltal lehetővé tette a felek álláspontjának jobb megértését - tette hozzá.